Curiozități despre Mănăstirea Putna pe care nu le știai

05.10.2021
Curiozități despre Mănăstirea Putna pe care nu le știai

Mănăstirea Putna este cea mai importantă ctitorie a domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare. Deși este cunoscută în întreaga țară, există lucruri despre Mănăstirea Putna pe care cu siguranță mulți dintre români nu le cunosc.

Mănăstirea Putna, ctitoria lui Ștefan cel Mare

Situată în comuna cu acelaşi nume la 72 de km distanță de Sucevei, Mănăstirea Putna a fost ridicată în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, între 1466 și 1469, sfințirea bisericii având loc la scurt timp după încheierea lucrărilor.

Iniţial, Mănăstirea Putna a fost concepută să servească drept necropolă pentru marele domnitor și pentru familia acestuia. Cu timpul, însă, funcțiunile ei s-au extins.

Au fost realizate fortificaţii care să protejeze lăcașul de cult împotriva oastelor invadatoare care ar fi putut atenta la comorile donate mănăstirii de însuși Ştefan cel Mare.

În interiorul mănăstirii au fost create ateliere unde artiști populari în broderii confecționau veșminte scumpe folosind fir de aur și de argint, pietre prețioase și mătăsuri scumpe. De asemenea, meșteri pricepuți realizau obiecte de artă din aur și argint, iar artiști olari realizau vase din ceramică.

Nu în ultimul rând, Mănăstirea Putna oferea cazare şi adăpost ucenicilor care deprindeau toate aceste meşteşuguri. Ulterior, a funcționat și o școală unde copiii învățau să scrie și să citească în limbile greacă şi în slavonă, muzică bisericească şi chiar astronomie.

10 curiozități despre Mănăstirea Putna

Cea mai cunoscută legendă referitoare la întemeierea Mănăstirii Putna spune că Ștefan cel Mare a ales locul pentru ridicarea acesteia după ce a tras cu arcul de pe un vârf de munte. Pe locul unde a căzut săgeata a fost construit prestolul în altar;

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot