Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?

15.09.2023
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?

Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai puțin de 47 de ani. Nenumăratele războaie cu turcii au făcut ca acesta să fie denumit Ștefan cel Sfânt, deoarece i-a împiedicat pe musulmani să se răspândească în zonele creștine.

Ce îi plăcea să bea lui Ștefan cel Mare?

Voievodul moldovean a fost foarte apreciat de supușii săi și, drept urmare, se putea bucura de cele mai bune preparate culinare și băuturi din acele vremuri. Se pare că Ștefan cel Mare avea și un vin preferat, Băbească Neagră, denumire pe care i-ar fi dat-o chiar domnitorul.

Vinul se produce la Podgoria de la Nicoreşti, încă din cele mai vechi timpuri, acolo existând nu mai puțin de 3.000 de hectare de viță de vie. Din păcate, după anul 1989 o bună parte din această podgorie a rămas în paragină, iar în prezent mai există doar 1.500 de hectare.

Eu sunt singurul care mai produce Băbească Neagră în zonă. Am vreo 15 hectare de Băbească Neagră adevărată. După 89 s-au scos viile, s-au făcut reconversie și s-au plantat numai soiuri din Italia, Franța, Germania. Eu vreau să plantez la anul Băbească. Nu găsești butași, trebuie să ți-i faci tu. Este un soi căutat în continuare. Iarna aceasta dau drumul la linia de îmbuteliere, am reușit să cumpăr o cramă veche de peste 100 de ani, o renovăm. Este aproape gata, a declarat Costică Dincă, unul dintre puținii vinificatori din zona Nicorești, potrivit adevarul.ro.

În jurul denumirii acestui vin planează mai multe legende, toate legate de Ștefan cel Mare. Una dintre ele spune că în perioada în care se culegea via domnitorul moldovean a plecat prin țară însoțit de garda sa personală. Ajuns în zona Nicorești, acesta i-a permis unuia dintre ostașii săi să meargă la iubita lui, cu condiția ca în zorii zilei să fie înapoi la datorie.

Pe drumul de întoarcere, Răzvan a fost oprit de o bătrânică, care i-a oferit două ploști cu vin, să le ducă și celorlalți ostași. Răzvan a ajuns înapoi în tabără în zorii zilei. Povestindu-i de ce plecase și pentru a-l îmbuna pe domn, Răzvan i-a oferit niște vin de Nicorești, din cel pe care-l primise. Vinul i-a plăcut de îndată domnului și, aflând că a fost trimis de o bătrână din Nicorești, a zis: ”Păi, atunci să-i zicem Băbească de Nicorești și să mai golim o cupă!” Și de atunci, vinul poartă numele Băbească sau Rară Neagră în zilele noastre, este descrisă legenda de Cramele Moldovei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot