Curiozități despre Ștefan cel Mare. Cât era de înalt și cum a ajuns sabia sa la Istanbul?

08.07.2024
Curiozități despre Ștefan cel Mare. Cât era de înalt și cum a ajuns sabia sa la Istanbul?

Ștefan Cel Mare, domnitorul care a condus Moldova între 1457 și 1504, este unul dintre cele mai influente personaje din istoria poporului român. Despre Ștefan cel Mare s-au scris multe, iar cele mai de preț informații le găsim în diferite surse istorice. Site-ul shtiu.ro a extras cele mai interesante curiozități despre domnitorul moldovean.

Curiozități despre Ștefan cel Mare

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, a fost domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504. Aceasta reprezintă cea mai îndelungată domnie din epoca medievală din Țările Române.

În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și a fost învins de cinci ori.

Ştefan cel Mare a avut cel puţin trei soţii şi şapte copii. Dintre copiii nelegitimi, Ștefan cel Mare l-a recunoscut doar pe Petru Rareș. Acesta era un cuceritor, deși înălțimea nu-l ajuta în acest sens.

Voievodul ar fi avut o înălţime în jurul a 150 cm, ipoteză confirmată de cronicarul Ion Neculce în opera „O samă de cuvinte”. Ca o comparație, actorul Danny Devito măsoară 147 de cm.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare, un exponat de 1,25 metri păstrat în condiții excelente, pe malul Bosforului? Se pare că arma celui care a domnit timp de 47 de ani a fost făcută cadou de fiul voievodului în încercarea acestuia de a apropia relațiile cu Înalta Poartă.

Vlad Țepeș a fost văr direct cu Ștefan cel Mare. Mama domnitorului român era fiica lui Alexandru cel Bun, femeie de rang înalt din familia Muşatinilor.

Ștefan cel Mare nu a fost înmormântat cu sicriu. Voievodul a fost înhumat modest, fără sicriu, fiind învelit doar într-o mantie domnească. Nu se cunoaște motivul acestei înhumări.

Ștefan cel Mare a fost un mare consumator de vinuri. Se spune că avea o pivniță specială pentru vinurile sale, unde erau păstrate vinurile de calitate.

Domnitorul era, cum altfel, pasionat de vânătoare. Cel mai mult îl provoca vânătoarea de mistreți.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot