Fabuloasa călătorie a roșiilor, din America de Sud în Europa. Când au ajuns în România?

21.07.2023
Fabuloasa călătorie a roșiilor, din America de Sud în Europa. Când au ajuns în România?

Roșiile sunt printre cele mai consumate alimente în prezent. Acestea pot fi mâncate în stare naturală în diferite salate, dar și gătite în tot felul de preparate culinare. Se poate spune fără echivoc că roșiile dau un plus de savoare mâncării și schimbă complet aspectul acesteia. Dar lucrurile nu au fost tot timpul așa.

Când și cum au apărut roșiile în Europa?

Primii oameni din lume care au consumat roșii au fost aztecii prin jurul anului 700. Aceștia au denumit această plantă ”tomatl”. Conchistadorii spanioli au fost primii care au adus semințele de roșii în Europa. Mai exact Hernan Cortez a revenit din expediția lui peste ocean, în 1519, cu noile fructe.

Se pare că cel care le-a adus şi care a vorbit despre ele este Hernan Cortes, celebru conchistador spaniol. La început, erau tomate mici, tip cherry aşa cum le spunem astăzi, de culoare galbenă, cu ţepi pe plantă, inclusiv pe codiţa fructului, a declarat Costel Vânătoru, cercetăor la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, potrivit adevarul.ro.

Prin 1544 tomatele au ajuns și în Italia, unde erau crescute ca plante ornamentale și nicidecum pentru a fi consumate. Abia la finalul secolului al XIX-lea, după mai bine de 200 de ani, europenii au început să mănânce roșii. Până atunci cei mai mulți oameni le evitau, considerând că provoacă diferite boli în organismul uman.

Clasele superioare ale societății evitau tomatele pentru că mâncarea lor era servită pe platouri de cositor şi plumb, iar roșiile fiind acide intrau în interacțiune cu plumbul astfel că oamenii se intoxicau rapid și puteau chiar să moară. Tomatele au început să fie consumate pe scară largă începând cu anul 1880, când italienii au inventat pizza.

Când au apărut roșiile pe teritoriul României?

Potrivit documentelor istorice, roșiile au pătruns în spațiul carpato-danubiano-pontic prin Moldova, în jurul anului 1835. Primele soiuri importate au venit din Italia, denumite Bizon sau Roma. Nu se știe cu exactitate cine a fost persoana care a adus tomatele pe teritoriul nostru.

La noi, în România, a ajuns târziu însă nu se ştie de către cine a fost adusă. Se pare că primul document despre apariţia tomatelor a fost la 1835, o scrisoare de la Alecsandri către domnitorul Ghica de atunci, al Moldovei, în care se făcea referire la nişte plante de tomate. Documentul se referă la Moldova, deci prin această zonă a pătruns, ca tomată ornamentală. A durat foarte mult până când a intrat în cultură. După 1835 a fost cultivată pe suprafeţe foarte mici dar în cultura industrială, intensivă, o întâlnim tocmai după cel de-al Doilea Război Mondial, a adăugat Costel Vânătoru, potrivit sursei citate mai sus.

Ștefan cel Mare, nema roșii

Așadar, Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) nu a consumat niciodată roșii pentru că aceste fructe nu se găseau în această parte a lumii, în timpul său. Același lucru poate fi spus și despre ceilalți domnitori români celebri, cum ar fi Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și așa mai departe.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot