Fabuloasa călătorie a roșiilor, din America de Sud în Europa. Când au ajuns în România?

21.07.2023
Fabuloasa călătorie a roșiilor, din America de Sud în Europa. Când au ajuns în România?

Roșiile sunt printre cele mai consumate alimente în prezent. Acestea pot fi mâncate în stare naturală în diferite salate, dar și gătite în tot felul de preparate culinare. Se poate spune fără echivoc că roșiile dau un plus de savoare mâncării și schimbă complet aspectul acesteia. Dar lucrurile nu au fost tot timpul așa.

Când și cum au apărut roșiile în Europa?

Primii oameni din lume care au consumat roșii au fost aztecii prin jurul anului 700. Aceștia au denumit această plantă ”tomatl”. Conchistadorii spanioli au fost primii care au adus semințele de roșii în Europa. Mai exact Hernan Cortez a revenit din expediția lui peste ocean, în 1519, cu noile fructe.

Se pare că cel care le-a adus şi care a vorbit despre ele este Hernan Cortes, celebru conchistador spaniol. La început, erau tomate mici, tip cherry aşa cum le spunem astăzi, de culoare galbenă, cu ţepi pe plantă, inclusiv pe codiţa fructului, a declarat Costel Vânătoru, cercetăor la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, potrivit adevarul.ro.

Prin 1544 tomatele au ajuns și în Italia, unde erau crescute ca plante ornamentale și nicidecum pentru a fi consumate. Abia la finalul secolului al XIX-lea, după mai bine de 200 de ani, europenii au început să mănânce roșii. Până atunci cei mai mulți oameni le evitau, considerând că provoacă diferite boli în organismul uman.

Clasele superioare ale societății evitau tomatele pentru că mâncarea lor era servită pe platouri de cositor şi plumb, iar roșiile fiind acide intrau în interacțiune cu plumbul astfel că oamenii se intoxicau rapid și puteau chiar să moară. Tomatele au început să fie consumate pe scară largă începând cu anul 1880, când italienii au inventat pizza.

Când au apărut roșiile pe teritoriul României?

Potrivit documentelor istorice, roșiile au pătruns în spațiul carpato-danubiano-pontic prin Moldova, în jurul anului 1835. Primele soiuri importate au venit din Italia, denumite Bizon sau Roma. Nu se știe cu exactitate cine a fost persoana care a adus tomatele pe teritoriul nostru.

La noi, în România, a ajuns târziu însă nu se ştie de către cine a fost adusă. Se pare că primul document despre apariţia tomatelor a fost la 1835, o scrisoare de la Alecsandri către domnitorul Ghica de atunci, al Moldovei, în care se făcea referire la nişte plante de tomate. Documentul se referă la Moldova, deci prin această zonă a pătruns, ca tomată ornamentală. A durat foarte mult până când a intrat în cultură. După 1835 a fost cultivată pe suprafeţe foarte mici dar în cultura industrială, intensivă, o întâlnim tocmai după cel de-al Doilea Război Mondial, a adăugat Costel Vânătoru, potrivit sursei citate mai sus.

Ștefan cel Mare, nema roșii

Așadar, Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) nu a consumat niciodată roșii pentru că aceste fructe nu se găseau în această parte a lumii, în timpul său. Același lucru poate fi spus și despre ceilalți domnitori români celebri, cum ar fi Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și așa mai departe.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot