Cum a rămas Bogdan cel orb, fiul lui Ştefan cel Mare, fără un ochi?

08.03.2024
Cum a rămas Bogdan cel orb, fiul lui Ştefan cel Mare, fără un ochi?

Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a fost un adevărat lider. Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Totuși, se știu destul de puține despre viața sa intimă și despre urmașii lui, iar faptele sale istorice sunt împletite cu legende.

Domnitorul Moldovei era înnebunit după frumoasele moldovence și se spune că își alegea nevestele în funcție de interesele politice pentru a-și spori numărul de aliați în caz de război. Despre Ștefan se spune că a călcat de mai multe ori strâmb în afara căsătoriei, care ar fi avut o mulţime de copii în afara căsătoriei.

Domnitorul moldovean a fost căsătorit de trei ori şi a avut opt copii legitimi. Cu Evdochia din Kiev, prima nevastă, Ştefan cel Mare a avut trei copii, Maria de Mangop i-a dăruit domnitorului doi fii, în timp ce cu Maria Voichiţa a avut alţi trei copii. Neoficial, domnitorul ar fi avut zeci de urmași.

Cum şi-a pierdut ochiul Bogdan cel Orb, fiul lui Ştefan cel Mare?

Ultima bătălie a domnitorul Ştefan cel Mare a fost cea de la Codrii Cosminului din anul 1497 contra armatei condusă de regele Ioan I Albert al Uniunii Polono-Lituaniene. Lupta a fost câştigată de oştenii moldoveni, dar cu pierderi mari.

Printre cei răniţi pe front a fost şi Bogdan, fiul şi moştenitorul lui Ştefan (după moartea fiului mai mare Alexandru), viitorul domnitor Bogdan cel Orb. În bătălie acesta şi-a pierdut un ochi din cauza lanciei unui cavaler polonez.

Boierii din preajma lui Bogdan au povestit după luptă că acesta ar fi continuat să se bată totodată strigând de durere. Deşi au recunoscut că Bogdan „le nimerea mai mult alăturea”, ei continuau să afirme că urletele, avântul şi înfăţişarea unui om cu un ochi scurs pe obraz ar fi avut un efect nu tocmai de întărire a încrederii şi siguranţei asupra nobililor polonezi care-l vedeau.

Acest accident nu l-a împiedicat pe fiul lui Ștefan cel Mare să urce pe tron. Bogdan al III-lea cel Orb a fost domn al Moldovei între 2 iulie 1504 și 20 aprilie 1517.

Bogdan Vodă a murit la data de 20 aprilie 1517 la vârsta de doar 38 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot