Cât de înalt era Ștefan cel Mare?

15.08.2018
Cât de înalt era Ștefan cel Mare?

Ștefan Cel Mare, domnitorul care a condus Moldova între 1457 și 1504, a fost un adevărat Don Juan al vremii, în ciuda staturii sale reduse. De altfel, una dintre dilemele secolelor trecute, care dăinuiește și astăzi, este: ce înălțime a avut Ștefan cel Mare?

Conform istoricilor, Ştefan cel Mare a avut cel puţin trei soţii şi şapte copii. Dintre copiii nelegitimi, Ștefan cel Mare l-a recunoscut doar pe Petru Rareș. Acesta era un cuceritor, deși înălțimea nu-l ajuta în acest sens.

Ce spuneau cronicarii despre Ștefan cel Mare?

Se pare că Ștefan cel Mare nu era chiar așa mare. Domnitorul Moldovei ar fi avut o înălţime în jurul a 150 cm, ipoteză confirmată de cronicarul Ion Neculce în opera ”O samă de cuvinte”. Ca o comparație, actorul Danny Devito măsoară 147 de cm.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Neculce descrie un episod din lupta de la Şcheia, din anul 1486. Conform acestuia, voievodul cade din șa şi are nevoie de ajutor pentru a se urca pe cal.

„Şi nu pute în grabă încăleca Ştefan – vodă, fiind om micu. Şi au dzis Purice aprodul: Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – vodă şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis Ştefan – vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu şi tu, atunci ţi-i schimba numeli din Purice Movilă”, notează cronicarul.

”Nu e mare la stat”

Cronicarul Grigore Ureche îl descria pe Ștefan cel Mare în lucrarea „Letopisețul Țării Moldovei” ca fiind „nu mare la stat”: „Fost-au acestu Ştefan vodă om nu mare la statu, mânios şi de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospeţe omoria fără giudeţiu. Amintrilea era om intreg la fire, neleneşu, şi lucrul său îl ştiia a-l acoperi şi unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie era meşter, unde era nevoie însuşi se viriea, ca vazându-l al săi, să nu să îndărăptieze şi pentru aceia raru războiu de nu biruia”.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Totuși, nu s-a păstrat în niciun izvor istoric înălțimea lui Ștefan cel Mare. În plus, din acea perioadă există doar două portrete ale domnitorului, insuficiente pentru a stabili statura exactă a conducătorului moldav.

Stefan cel Mare
Astfel ar fi arătat Stefan cel Mare si Sfant

Foto: stefancelmare.md

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot