Cât de înalt era Ștefan cel Mare?

15.08.2018
Cât de înalt era Ștefan cel Mare?

Ștefan Cel Mare, domnitorul care a condus Moldova între 1457 și 1504, a fost un adevărat Don Juan al vremii, în ciuda staturii sale reduse. De altfel, una dintre dilemele secolelor trecute, care dăinuiește și astăzi, este: ce înălțime a avut Ștefan cel Mare?

Conform istoricilor, Ştefan cel Mare a avut cel puţin trei soţii şi şapte copii. Dintre copiii nelegitimi, Ștefan cel Mare l-a recunoscut doar pe Petru Rareș. Acesta era un cuceritor, deși înălțimea nu-l ajuta în acest sens.

Ce spuneau cronicarii despre Ștefan cel Mare?

Se pare că Ștefan cel Mare nu era chiar așa mare. Domnitorul Moldovei ar fi avut o înălţime în jurul a 150 cm, ipoteză confirmată de cronicarul Ion Neculce în opera ”O samă de cuvinte”. Ca o comparație, actorul Danny Devito măsoară 147 de cm.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Neculce descrie un episod din lupta de la Şcheia, din anul 1486. Conform acestuia, voievodul cade din șa şi are nevoie de ajutor pentru a se urca pe cal.

„Şi nu pute în grabă încăleca Ştefan – vodă, fiind om micu. Şi au dzis Purice aprodul: Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – vodă şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis Ştefan – vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu şi tu, atunci ţi-i schimba numeli din Purice Movilă”, notează cronicarul.

”Nu e mare la stat”

Cronicarul Grigore Ureche îl descria pe Ștefan cel Mare în lucrarea „Letopisețul Țării Moldovei” ca fiind „nu mare la stat”: „Fost-au acestu Ştefan vodă om nu mare la statu, mânios şi de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospeţe omoria fără giudeţiu. Amintrilea era om intreg la fire, neleneşu, şi lucrul său îl ştiia a-l acoperi şi unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie era meşter, unde era nevoie însuşi se viriea, ca vazându-l al săi, să nu să îndărăptieze şi pentru aceia raru războiu de nu biruia”.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Totuși, nu s-a păstrat în niciun izvor istoric înălțimea lui Ștefan cel Mare. În plus, din acea perioadă există doar două portrete ale domnitorului, insuficiente pentru a stabili statura exactă a conducătorului moldav.

Stefan cel Mare
Astfel ar fi arătat Stefan cel Mare si Sfant

Foto: stefancelmare.md

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot