Istoria lui Bogdan Vodă „cel orb și grozav”, cel mai viteaz dintre copiii lui Ștefan cel Mare

03.08.2023
Istoria lui Bogdan Vodă „cel orb și grozav”, cel mai viteaz dintre copiii lui Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare a avut cinci copii legitimi și doi bastarzi, potrivit datelor istorice. Dintre aceștia s-a făcut remarcat Bogdan Vodă, pe care conducătorul moldovean îl făcuse părtaș la domnie încă din timpul vieții sale. Cert este că fiul a dus mai departe moștenirea lăsată de tatăl său, chiar dacă pentru puțin timp.

Bogdan Vodă a avut o domnie zbuciumată

Bogdan Vodă sau Bogdan al III-lea s-a născut în data de 9 martie 1479, la Huși, în județul Vaslui de astăzi. Acesta a urcat pe tronul Moldovei la vârsta de 25 de ani, după moartea lui Ștefan cel Mare. Domnia sa nu a fost una ușoară, însă faptele sale au făcut ca el să rămână în istorie, iar Grigore Ureche l-a numit pe Bogdan al III-lea „cel orb și grozav”. De ce oare?

Se spune că Bogdan al III-lea a preluat supranumele de ”cel orb”, după ce și-a pierdut un ochi într-o bătălie, din anul 1497, de la Codrii Cosminului. Atunci, armata lui Ștefan cel Mare a dat piept cu cea a uniunii realizată din regatul polonez și ducatul lituanian. Confruntarea s-a terminat cu victoria domnitorului moldovean.

Cu toate acestea, anumite izvoare istorice contrazic această ipoteză, fiindcă era o lege nescrisă ca toți liderii din acea perioadă să nu aibă nicio infirmitate pentru a putea urca pe tronul țării. Ba mai mult, familia lui Ștefan cel Mare era îngrijită de un doctor venețian, iar înscrierile acestuia nu există nicio referire la posibila problemă a lui Bogdan al III-lea. În plus, acesta este pictat pe zidurile a două vechi biserici ale Moldovei, fără a se evidenția un defect la ochi.

Cel mai probabil, fiul lui Ștefan cel Mare nu avea nicio dizabilitate fizică la momentul înscăunării, el fiind descris de doctorul venețian ca un „viteaz” și un „prieten al virtuților”. După ce a urcat pe tron, Bogdan al III-lea a trebuit să plătească tribut Imperiului Otoman de două ori mai mult decât o făcea tatăl său pentru a păstra suveranitatea țării.

Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea și Petru Rareș.

Politica externă a lui Bogdan al III-lea

Bogdan Vodă a purtat lupte cu polonezii, tătarii și turcii. Politica sa externă a fost orientată spre menținerea independenței și suveranității țării, astfel că avea nevoie de aliați. În felul acesta a încercat să îi atragă pe polonezi de partea sa, cerând-o în căsătorie pe sora monarhului polonez. Inițial propunerea a fost refuzată, însă ulterior cununia a avut loc, el fiind nevoit să accepte expansiunea religiei catolice în Moldova. Din păcate, pentru domnitorul moldovean înțelegerea a picat în momentul în care pe tronul Poloniei a venit alt rege.

După mai multe lupte, Bogdan Vodă a fost înfrânt în anul 1509 de polonezi, fiind nevoit să accepte o pace nefavorabilă, asta și din cauză că tătarii băteau la granițele țării. Asiaticii au făcut prăpăd în Moldova, iar polonezii s-au speriat că vor veni și peste ei, astfel că au trimis trupe în ajutorul liderului moldovean, reușind în felul acesta în 1512 să elibereze țara.

Bogdan al III-lea a decedat în data de 20 aprilie 1517, fiind înmormântat la Mânăstirea Putna. Cu toate că nu a avut notorietatea tatălui său, Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea a dovedit aceleași calități neînfricate de lider și a iubit Moldova până la ultima suflare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot