Cât de mare era Moldova în vremea lui Ștefan cel Mare?

08.03.2023
Cât de mare era Moldova în vremea lui Ștefan cel Mare?

Ștefan cel Mare a domnit în Moldova timp de 47 de ani, între 1457 și 1504. În această perioadă, țara a trebuit să facă față numeroaselor lupte pentru menținerea independenței, nu mai puțin de 42 de războaie. Practic, în timpul în care Ștefan cel Mare s-a aflat în fruntea țării, a fost aproape un război pe an, izvoarele istorice afirmânc că acesta a fost învins doar de cinci ori. Patru din cele cinci înfrângeri au avut loc în fața turcilor și una în fața muntenilor conduși de Vlad Țepeș. Potrivit datelor istorice, aceasta a fost cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Perioada medievală a fost una complicată pentru Principatele Române, care au trebuit să lupte din greu pentru a-și păstra independența și suveranitatea. În unele cazuri au reușit, în altele au trebuit să plece genunchiul și să accepte un statut de vasalitate. În ceea ce priveşte Moldova, în timpul lui Ștefan cel Mare au fost și momente bune, prielnice pentru o dezvoltare socială și spirituală.

Moldova în timpul lui Ștefan cel Mare

De-a lungul timpului, granițele Moldovei s-au tot schimbat în funcție de evenimentele din plan internațional. Cu toate acestea, în perioada în care Ștefan cel Mare s-a aflat în fruntea țării a fost o stabilitate politică internă, chiar dacă au fost 42 de războaie.

Principatul Moldovei a fost un stat ce a existat în Europa timp de peste cinci secole. Acesta era împărțit la început în Țara de Sus și Țara de Jos, care erau partajate în ținuturi și ocoluri. Astfel, teritoriul Moldovei era împărțit administrativ în 24 ținuturi: Cernăuți, Hotin, Soroca, Rădăuți, Suceava, Dorohoi, Botoșani, Cârligătura, Neamț, Bacău, Iași, Lăpușna, Orhei, Putna, Roman, Tecuci, Vaslui, Tutova, Bârlad, Covurlui, Frumoasa, Ciubărciu, Oblucița, Chilia, Cetatea Albă. Trebuie precizat că voievodatul Moldovei cuprindea și Basarabia care făcea accesul la Marea Neagră. Capitala Moldovei, în timpul lui Ștefan cel Mare, a fost situată la Suceava.

Granițele Moldovei s-au schimbat odată cu trecerea anilor și luptelor din plan extern. Așadar, pe vremea lui Dragoș (1347 – 1354), principatul nu depășea ținutul dintre Carpați, adică era limitată de râurile Ceremuș și Siret de o parte și de alta a râului Moldova. Ulterior, urmașii săi au mai cucerit teritorii mai ales spre sud și est, astfel că la înscăunarea lui Bogdan I (1363 – 1367), țara avea hotar la nord și est cu Polonia, cu Lituania și cu tătarii, la vest erau Munții Carpați și hotar cu Transilvania, iar la sud Marea Neagră. În timpul lui Alexandru cel Bun (1400 – 1432), Țara Românească i-a cedat Moldovei ținutul de la Dunăre la mare, cu excepția Chiliei, a părții de dincolo de Trotuș și a ținutului Putnei.

Așadar, Ștefan cel Mare a avut de apărat un teritoriu destul de mare, mai ales într-o perioadă în care transportul era foarte greoi. Cu toate acestea, sub domnia sa, Moldova a fost un pilon de bază în zona răsăritateană a Europei. Acesta a fost un brav comandat de oști și s-a luptat deseori cu cotropitorii. În ciuda faptului că a păstrat integritatea țării, că o bună perioadă a domniei sale, Ștefan a plătit tribut otomanilor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot