Câte boabe de struguri sunt necesare pentru o sticlă de vin?

22.09.2021
Câte boabe de struguri sunt necesare pentru o sticlă de vin?

Suntem în plin sezon de recoltare a viței-de-vie, ceea ce înseamnă că nu va mai trece mult timp și strugurii vor ajunge pe mesele noastre în sticlele de vin. În fiecare an, se găsește cineva care, invariabil, își pune aceeași întrebare: câți struguri intră, oare, într-o sticlă de vin?

La fel ca orice întrebare simplă, nici în acest caz nu există un răspuns simplu. Însă, este distractiv să faci tot felul de calcule pentru a oferi un răspuns cât mai apropiat de realitate.

Câți struguri produce o viță-de-vie?

Vinul este o băutură obţinută prin fermentaţia exclusivă a mustului, care este obţinut în urma stoarcerii strugurilor. Numărul boabelor de struguri de pe ciorchine variază în funcție de soi, distanțarea arbuștilor de viță-de-vie, distanța dintre rânduri, condițiile meteorologice, tehnicile de tăiere sau de vârsta viței-de-vie.

Podgoriile produc între două și zece tone de struguri la fiecare aproximativ jumătate de hectar. Uneori, chiar mai mult.

O cantitate mai mică de struguri înseamnă de obicei o aromă și o calitate mai bune. Viile mai vechi produc mai puțini struguri, care, însă, sunt mai gustoși și mai aromați.

Câți struguri intră la o sticlă de vin?

În urma unui experiment s-a aflat câte boabe de struguri sunt necesare pentru obţinerea unei sticle de vin de 0,75 litri. Un ciorchine de struguri numără în medie între 70 și 100 de boabe, dar ca să ne fie ușor la calcul vom folosi numărul maxim, adică 100.

O regulă de bază a viticultorilor spune că o viță-de-vie tipică are aproximativ 40 de ciorchini de struguri, care ajută la producerea a circa 10 sticle cu vin.

Așdar, 40 de ciorchini x 100 de boabe de struguri / ciorchine = 4.000 de boabe de struguri pentru 10 sticle cu vin. La un calcul simplu aflăm că, la o sticlă cu vin, sunt necesare 400 de boabe de struguri. Uneori, este nevoie chiar de 500 de boabe de struguri pentru o sticlă cu vin.

Mergând mai departe, dintr-o tonă de struguri se obțin în medie aproximativ 600 de litri de vin. Dacă o sticlă clasică are 0,75 litri, înseamnă că o tonă de struguri ne oferă în jur de 800 de sticle, iar o sticlă va „conține” 2,5 kg de struguri.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot