E adevărat că Richard Nixon a mâncat struguri în Piața Obor?

07.10.2019
E adevărat că Richard Nixon a mâncat struguri în Piața Obor?

Pe data de 2-3 august 1969, președintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, îl vizita pe omologul Nicolae Ceaușescu, în București, într-o întrevedere istorică. Întâlnirea a fost presărată și cu momente de-a dreptul amuzante, la fel ca cel, în care, președintele Nixon a mâncat cu poftă struguri românești în Piața din cartierul Obor.

Richard Nixon își dorea extrem de mult să-l cunoască pe Nicolae Ceaușescu, liderul curajos care se opusese invadarii Cehoslovaciei de către trupele sovietice în anul 1968. Totodată, conform analiștilor vremii, Statele Unite ale Americii voiau să facă o breșă în blocul socialist condus de URSS, iar România avea numeroase interese economice. Aceasta era prima vizită a unui preşedinte american în România şi prima vizită intr-o ţară socialistă după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ce s-ar fi întâmplat dacă soții Ceaușescu nu erau uciși și erau condamnați la închisoare pe viață? De ce n-au făcut recurs la decizie?

De la coborârea din avion și până la plecare, Richard Nixon a făcut baie de mulțime. Președintele SUA a avut o serie de activități însă printre cele mai interesante a fost faptul că a mâncat struguri românești în Piața Obor, acolo unde se sărbătorea Ziua Recoltei. Ba mai mult, purtându-se ca un om de rând, Nixon a dat mâna cu toți zarzavagiii, în aplauzele celor prezenți. Totodată, Nixon a admirat și galantarele alimentarelor din zona Obor, desigur, toate pline în timpul vizitei oficiale.

La final, înainte să plece la aeroportul Otopeni, președintele american a rostit celebra frază în limba română „să trăiască prietenia româno-americană!”.

Cine a fost Richard Nixon?

Richard Nixon (1913-1994) a fost al 37-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost în funcție din 20 ianuarie 1969 până în 9 august 1974. Președintele a fost succedat în funcție de Gerald Ford.

Cum a arăta vizita lui Nixon în România?

Foto: rfi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot