A fost Ceaușescu urmărit de blestem: „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri”?

29.05.2019
A fost Ceaușescu urmărit de blestem: „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri”?

Nicolae Ceaușescu a construit mult, dar a și distrus enorm. Iar pentru construcția Casei Poporului, una dintre cele mai mari clădiri din lume (270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ), a fost necesară demolarea zonei Uranus și a Spitalului Brâncovenesc.

Iar Ceaușescu a fost cel care a dat ordinul demolării spitalului în anul 1984, fără să țină cont că pe unul dintre pereții clădirii ar fi stat scris: „Se face acest spital pentru sáraci si de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”. Când a murit Nicolae Ceaușescu? Într-o zi de Crăciun, 25 decembrie 1989.

Blestemul Saftei Brâncoveanu l-a lovit pe Ceaușescu

Spitalul Brâncovenesc a fost ridicat din averea Saftei Brâncoveanu, soția marelui ban Grigore Brâncoveanu, în anul 1838. Spitalul situat în apropierea Pieței Unirii de azi a fost destinat oamenilor săraci, dar în același timp s-a constituit și ca școală medicală. La inaugurarea la care a participat și domnul Alexandru Dimitrie Ghica Voievod, spitalul avea 60 de paturi. Se spune că pe unul dintre pereții instituției, Safta Brâncoveanu ar fi poruncit să se scrie: „Se face acest spital pentru săraci si de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”.

Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: „De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii”?

În urma unui incendiu, spitalul a fost grav afectat, și a fost reconstruit între 1880 și 1890 în formă de „U”. Acesta avea în interior o bisericuță care s-a păstrat și astăzi. Noul spital avea 240 de paturi, iar medicii îngrijeau bolnavii la cele mai ridicate standarde medicale, scrie ro.wikipedia.org.

Pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) spitalul Brâncovenesc a funcționat ca spital militar cu 500 de paturi. După război, regele Mihai al României a restabilit autonomia spitalului, dar în 1946, sub guvernul Petru Groza, spitalul a trecut în proprietatea statului.

De ce n-a făcut Ceaușescu mai multe autostrăzi?

A distrus un spital proaspăt renovat

În anul 1984, când a început marea demolare pentru a se construi Casa Poporului, spitalul Brâncovenesc nu se afla pe axa prevăzută pentru Bulevardul Victoria Socialismului. Ceaușescu nu a ținut cont de acest aspect și a ordonat demolarea instituției, în ciuda faptului că spitalul era proaspăt renovat. Se spune că vineri a decis demolarea și luni a și început să fie pusă în practică.

Odată cu dărâmăturile, a fost distrus și mesajul-blestem „se face acest spital pentru săraci si de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”.

În mod hilar, cinci ani mai târziu dictatorii Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena erau executați la o unitate militară la Târgoviște. Data execuției? 25 decembrie 1989, chiar în ziua de Crăciun.

Cum l-a luat la mișto Salvador Dali pe Nicolae Ceaușescu? „Dictatorul” nu a înțeles ironia și s-a făcut de râs

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot