De ce Palatul Parlamentului se mai numește și Casa Poporului?

27.05.2018
De ce Palatul Parlamentului se mai numește și Casa Poporului?

Într-o perioadă în care mulți dintre tineri optează pentru un credit „Prima Casă”, aceștia nu iau în calcul faptul că „mai posedă” o casă ceva mai mare. Căci, da, ei sunt poporul. Desigur, așa cum bănuiați, este vorba despre Casa Poporului. Totuși, de ce Palatul Parlamentului poartă printre români denumirea de Casa Poporului?

Cât de mare este Casa Poporului?

Palatul Parlamentului din București măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Acesta este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume.

Denumirea oficială a construcției a fost „Casa Republicii“, dar este cunoscută drept „Casa Poporului“, chiar și după Revoluția din anul 1989. Începând cu anul 1990, clădirea poartă numele de „Palatul Parlamentului“ (locul unde se întrunesc cele două camere şi unde se află cele peste 400 de cabinete ale politicienilor).

De ce este București capitala României?

Deși nu se știe exact de ce clădirea la care au lucrat peste 700 de arhitecți poartă acest nume neoficial, se pare că așa numita Casă a Poporului era un cadou de la poporul român pentru Ceauşescu, cel mai iubit fiu al neamului. Cifrele neoficiale susțin că aproape un miliard de dolari au costat materialele pentru a ridica faimoasa construcție. Lucrările la Casa Poporului au fost demarate la începutul anilor ’80 și au fost terminate în 1997, la opt ani după moartea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Totuși, prima dată când Casa Poporului a fost cu adevărat a poporului a fost în anul 1990, atunci când clădirea a fost deschisă publicului. Vizitele nu erau restricţionate, se putea merge oriunde. Mii de oameni au năvălit să viziteze Palatul Parlamentului.

Cine a vrut să cumpere Palatul Parlamentului?

Australianul Rupert Murdoch, magnatul presei mondiale, s-ar fi oferit să cumpere Palatul Parlamentului în primăvara anului 1990, făcând o ofertă de un miliard de dolari. „Nu ne vindem țara”, ar fi spus guvernanții vremii. Apoi, a urmat oferta guvernului japonez, care era și mai mare. Răspunsul a fost, de asemenea, negativ.

Casa Poporului, in anii '80

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot