De ce este București capitala României?

14.05.2018
De ce este București capitala României?

De ce este București Capitala României, se întreabă, pe drept, unii dintre noi. Cum a fost ales și pe ce criterii orașul acesta să fie capitala unei țări atât de mari? 

Înainte de toate, trebuie spus că București a fost menţionat pentru prima dată ca oraş în anul 1459, fondator fiind Vlad al III-lea Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân.

Cea mai veche capitală a Ţării Româneşti a fost la Curtea de Argeş, dar, întrucât orașul nu se afla pe căile principale de comerț, capitala a fost mutată la Târgoviște („loc de târg”) în anul 1418 de către Mihai vodă, fiul şi urmaşul lui Mircea cel Bătrân. După ceva vreme, nu se cunoaște data, România a funcționat cu două capitale: Târgoviște și București. Se pare că responsabil este Vlad Țepeș. Alegerea Bucureștiului s-a făcut pe criterii economice.

De ce a fost ales orașul București capitala României?

În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Bucureștiul era, la acea vreme, cel mai mare târg din țară, iar acesta era locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Totodată, aici exista și un mare târg de vite, o atracție a vremii. Bucureştiul se afla chiar la marginea pădurii şi începutul câmpiei, astfel încât se făceau schimburi de produse specifice celor două zone.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Totodată, mlaştinile Dâmboviţei făceau ca București să nu fie foarte expus dușmanilor cotropitori. Din păcate, astăzi atât, codrii cât și dealurile mai înalte sunt istorie. În orașul întemeiat de ciobanul Bucur s-a construit excesiv, pădurile au fost tăiate și dealurile excavate.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

Cu timpul, oraşul s-a mărit și dezvoltat extrem de mult. Aici au fost ridicate case boierești, hanuri și nenumărate biserici și mănăstiri, așa cum este Mănăstirea Snagov. Astfel, încet și sigur București a devenit cel mai populat oraș al României. În anul 1930, la primul recensământ, Capitala Româinei avea 570.881 locuitori sau 639.040 dacă luăm în calcul și comunele din jurul orașului. Primul milion de locuitori a fost atins în anul 1948. Astăzi, populația sa ajunge la aproape 2 milioane de locuitori.

Bucuresti

Foto: fotoshooting.ro

allbrands.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot