Care sunt cele trei state din Europa care au câte două capitale? În ce perioadă a funcționat România cu două capitale?

12.03.2024
Care sunt cele trei state din Europa care au câte două capitale? În ce perioadă a funcționat România cu două capitale?

Deși statele cu câte două capitale sunt o raritate, în Europa există trei astfel de țări. Din totalul de 13 state care au câte două capitale, trei sunt din Europa. Care sunt țările cu câte două capitale pe „Bătrânul Continent”?

În lume sunt 13 țări cu câte două capitale astfel: Africa de Sud (are chiar 3 capitale), Sri Lanka, Benin, Bolivia, Chile, Coasta de Fildeș, Georgia, Malaysia, Muntenegru, Țările de Jos, Swaziland, Yemen și Tanzania, scrie unacademy.com.

Așadar, statele cu câte două capitale din Europa sunt: Georgia, Muntenegru și Țările de Jos.

Georgia, Tbilisi și Kutaisi

Tbilisi este capitala oficială a Georgiei și tot acolo se află și guvernul executiv. În timp ce președintele și cabinetul se află în cel mai mare oraș al țării, capitala legislativă a țării este Kutaisi. În Georgia, legile sunt elaborate într-o parte a țării, dar funcțiile executive sunt îndeplinite în alta.

Muntenegru, Podgorica și Cetinje

Deși Podgorica este capitala oficială a Muntenegrului, orașul Cetinje este o capitală onorifică ca respect pentru trecutul țării. Cetinje este fosta capitală a țării și încă funcționează ca un important centru cultural.

Țările de Jos, Amsterdam și Haga

Țările de Jos fac și ele parte din categoria statelor care au două capitale. Conform constituției, Amsterdam este capitala, dar parlamentul și guvernul olandez se află la Haga de sute de ani, oferind orașului respectiv funcțiile capitalei. Haga este, de asemenea, sediul a numeroase agenții guvernamentale internaționale importante, precum Curtea Penală Internațională.

Și România a funcționat cu două capitale

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. Astfel, timp de 3 ani, țara a funcționat cu două capitale, București și Iași. În anul 1862, Iașul cedează defintiv tilul de capitală a Principatelor Unite Bucureștiului.

Iași redevine capitală =în timp Primului Război Mondial. Înfrângerile succesive ale armatei române din toamna anului 1916 și înaintarea armatelor Puterilor Centrale spre București au pus problema retragerii administrației centrale la Iași. La vremea respectivă, Iașiul era al doilea cel mai mare oraș al țării și era avantajat de poziția geografică. Retragerea la Iași a fost un proces început în octombrie 1916 și terminat la începutul lunii decembrie 1916.

Iasiul

 

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot