Ce stat a avut peste 28 de capitale?

21.02.2024
Ce stat a avut peste 28 de capitale?

Astăzi, când ne vine în minte o țară, gândul ne poartă automat la capitala acestui stat. Majoritatea țărilor au câte o capitală, așa cum este cazul României, dar sunt și excepții cum este Africa de Sud care are trei capitale. Totuși, în istorie, a existat o țară care a avut nu mai puțin de 28 de capitale. Da, da, 28.

Imperul cu zeci de capitale

Iranul este statul care a avut 27 de capitale, ceea ce este mai mult decât orice altă țară din lume. Acum capitala cu numărul 28 este Teheranul. Înainte de Iran, a fost Persia. Imperiul Persan a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud și de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus al II-lea cel Mare, până în 330 î.Hr., când ultimul împărat ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare.

La apogeul întinderii sale teritoriale, teritoriul său cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de peste 8.000.000 km2.

„Omul fără patrie este ca privighetoarea fără grădină” (proverb persan)

Iranul (Imperiul Persan) a avut numeroase capitale și centre regale de-a lungul istoriei sale. La o privire pe enciclopedia Wikipedia putem să constatăm că au fost peste 55 de orașe (Basra, Merv, Mosul, Rudbar, Rey, Astara, Asaak, etc). Nu toate dinastiile care au avut o capitală au fost originare din Iran.

Teheranul, capitala capitalelor

Totuși, alte surse, certifică faptul că Iran-ul a avut 27 de capitale, iar Teheran este capitala cu numărul 28. Mai sunt și surse care afirmă că ar fi capitala cu numărul 32.

Oricare ar fi adevărul, Teheranul a fost ales capitală a Iranului de către Agha Mohammad Khan din dinastia Qajar în anul 1796. Orașul a fost ales datorită locației sale centrale, dar și a semnificației sale istorice. Astăzi, Teheranul este al 16-lea cel mai populat oraș al lumii.

Foto: history.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot