Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

03.06.2023
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9 subterane, edificiul deține mai multe recorduri. Este cea mai scumpă clădire administrativă, cea mai grea clădire din lume și cea de-a treia dedicată pentru uz civil. Aceasta ascunde totuși mai multe secrete. Ce pasaje subterane se află sub Casa Poporului?

Pasaje dedicate lui Nicolae Ceaușescu?

Casa Poporului

Planul megaloman al dictatorului român a început în anul 1983, adunând laolaltă mai multe minți inginerești. Sub pretextul cutremurului devastator din 1977, Ceaușescu a dorit să modifice capitala conform ideilor socialiste.

Pentru a ridica șantierul și clădirea de astăzi din centrul orașului, s-a luat drastica decizie de a fi dărâmate mai multe edificii istorice și un întreg cartier. Astfel că, peste 40.000 de mii de oameni au fost mutați, iar clădiri precum Biserica Mihai Vodă, Schitul Maicilor au fost puse la pământ.

Din păcate pentru conducătorul comunist, finalul construcției a avut loc după Revoluția Română. Conform planurilor, Casa Poporului ascunde aproximativ 5.000 de încăperi, mai multe etaje subterane, un buncăr antiatomic, dar și mai multe apartamente de locuit care erau destinate conducerii statului ante ’89.

Însă cea mai spectaculoasă informație este cea a celor 20 de kilometri de tuneluri concepute pentru a circula cu mașina. Acestea leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară și de Parlament. Ulterior, ele duc spre actualul Minister de Interne și Ministerul Apărării. Pe lângă acestea, obsesia de putere și control a dictatorului s-a dus și mai departe, până la construirea de catacombe navigabile cu barca.

„Labirintul subteran vechi al orașului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu”. – spunea colonelul Nicolae Kovacs.

Sub Piața Revoluție se află o rețea de catacombe prin care se poate circula cu barca. Culoarele existente sunt betonate, curgând prin ele un râu care are un debit de 1,5 metri cubi pe secundă. Ramificațiile subterane leagă mai multe clădiri de importanță națională precum ASE, Casa Enescu sau Opera Națională.

Legende despre Casa Poporului

Fiind una dintre cele mai importante clădiri din istoria României, Parlamentul ascunde mai multe mituri și legende urbane. Fie că sunt adevărate sau doar hrană pentru mintea pasionaților de fantasmagorii, acestea sunt prezente în memoria urbană.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot