Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

03.06.2023
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9 subterane, edificiul deține mai multe recorduri. Este cea mai scumpă clădire administrativă, cea mai grea clădire din lume și cea de-a treia dedicată pentru uz civil. Aceasta ascunde totuși mai multe secrete. Ce pasaje subterane se află sub Casa Poporului?

Pasaje dedicate lui Nicolae Ceaușescu?

Casa Poporului

Planul megaloman al dictatorului român a început în anul 1983, adunând laolaltă mai multe minți inginerești. Sub pretextul cutremurului devastator din 1977, Ceaușescu a dorit să modifice capitala conform ideilor socialiste.

Pentru a ridica șantierul și clădirea de astăzi din centrul orașului, s-a luat drastica decizie de a fi dărâmate mai multe edificii istorice și un întreg cartier. Astfel că, peste 40.000 de mii de oameni au fost mutați, iar clădiri precum Biserica Mihai Vodă, Schitul Maicilor au fost puse la pământ.

Din păcate pentru conducătorul comunist, finalul construcției a avut loc după Revoluția Română. Conform planurilor, Casa Poporului ascunde aproximativ 5.000 de încăperi, mai multe etaje subterane, un buncăr antiatomic, dar și mai multe apartamente de locuit care erau destinate conducerii statului ante ’89.

Însă cea mai spectaculoasă informație este cea a celor 20 de kilometri de tuneluri concepute pentru a circula cu mașina. Acestea leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară și de Parlament. Ulterior, ele duc spre actualul Minister de Interne și Ministerul Apărării. Pe lângă acestea, obsesia de putere și control a dictatorului s-a dus și mai departe, până la construirea de catacombe navigabile cu barca.

„Labirintul subteran vechi al orașului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu”. – spunea colonelul Nicolae Kovacs.

Sub Piața Revoluție se află o rețea de catacombe prin care se poate circula cu barca. Culoarele existente sunt betonate, curgând prin ele un râu care are un debit de 1,5 metri cubi pe secundă. Ramificațiile subterane leagă mai multe clădiri de importanță națională precum ASE, Casa Enescu sau Opera Națională.

Legende despre Casa Poporului

Fiind una dintre cele mai importante clădiri din istoria României, Parlamentul ascunde mai multe mituri și legende urbane. Fie că sunt adevărate sau doar hrană pentru mintea pasionaților de fantasmagorii, acestea sunt prezente în memoria urbană.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot