Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

03.06.2023
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9 subterane, edificiul deține mai multe recorduri. Este cea mai scumpă clădire administrativă, cea mai grea clădire din lume și cea de-a treia dedicată pentru uz civil. Aceasta ascunde totuși mai multe secrete. Ce pasaje subterane se află sub Casa Poporului?

Pasaje dedicate lui Nicolae Ceaușescu?

Casa Poporului

Planul megaloman al dictatorului român a început în anul 1983, adunând laolaltă mai multe minți inginerești. Sub pretextul cutremurului devastator din 1977, Ceaușescu a dorit să modifice capitala conform ideilor socialiste.

Pentru a ridica șantierul și clădirea de astăzi din centrul orașului, s-a luat drastica decizie de a fi dărâmate mai multe edificii istorice și un întreg cartier. Astfel că, peste 40.000 de mii de oameni au fost mutați, iar clădiri precum Biserica Mihai Vodă, Schitul Maicilor au fost puse la pământ.

Din păcate pentru conducătorul comunist, finalul construcției a avut loc după Revoluția Română. Conform planurilor, Casa Poporului ascunde aproximativ 5.000 de încăperi, mai multe etaje subterane, un buncăr antiatomic, dar și mai multe apartamente de locuit care erau destinate conducerii statului ante ’89.

Însă cea mai spectaculoasă informație este cea a celor 20 de kilometri de tuneluri concepute pentru a circula cu mașina. Acestea leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară și de Parlament. Ulterior, ele duc spre actualul Minister de Interne și Ministerul Apărării. Pe lângă acestea, obsesia de putere și control a dictatorului s-a dus și mai departe, până la construirea de catacombe navigabile cu barca.

„Labirintul subteran vechi al orașului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu”. – spunea colonelul Nicolae Kovacs.

Sub Piața Revoluție se află o rețea de catacombe prin care se poate circula cu barca. Culoarele existente sunt betonate, curgând prin ele un râu care are un debit de 1,5 metri cubi pe secundă. Ramificațiile subterane leagă mai multe clădiri de importanță națională precum ASE, Casa Enescu sau Opera Națională.

Legende despre Casa Poporului

Fiind una dintre cele mai importante clădiri din istoria României, Parlamentul ascunde mai multe mituri și legende urbane. Fie că sunt adevărate sau doar hrană pentru mintea pasionaților de fantasmagorii, acestea sunt prezente în memoria urbană.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot