Cum sărbătorea ateul Nicolae Ceaușescu Crăciunul?

18.12.2023
Cum sărbătorea ateul Nicolae Ceaușescu Crăciunul?

Nicolae Ceaușescu a condus cu o mână de fier România comunistă. Nu de puține ori a recurs la metode de austeritate pentru a ține economia sub control. Crăciunul, o perioadă de sărbătoare pentru români era prezent și în casa dictatorului. Cum sărbătorea Nicolae Ceaușescu Crăciunul?

Ce făcea Nicolae Ceaușescu de Crăciun?

Nicolae Ceaușescu

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători pe care românii o iubesc. Pentru o perioadă îndelungată, țara noastră s-a aflat sub presiunea sovietică, dar și un regim comunist închis. În această perioadă, Crăciunul era sărbătorit de conaționali sub umbră. Animalele erau sacrificate fără a se face vâlvă pentru a nu atrage atenția autorităților, iar Moș Crăciun era înlocuit de Moș Gerilă.

Unul dintre cel mai popular dictator al Cortinei de Fier a fost Nicolae Ceaușescu. Președintele român a fost cunoscut pentru construcțiile și viziunile megalomane, dar și pentru mâna de fier cu care controla țara. Măsurile de austeritate nu au lipsit de pe mesele românilor, mai ales în ultima parte a regimului.

Cu toate acestea, familia lui Nicolae Ceaușescu nu ducea lipsă de nimic. Conform mai multor apropiați, bucătăria cuplului prezidențial era plină de sarmale, friptură sau cozonac. Frigiderele erau pline de toate bucatele românești destinate sărbătorilor. Animalele sacrificate erau crescute cu atenție, trebuiau să mănânce doar din terenuri care să nu fie tratate. În același timp, legumele trebuiau să fie cultivate din pământ tratat cu îngrășăminte naturale.

La masa cu familia nu lipseau brazii care aduceau miros de sărbătoare, iar lui Ceaușescu îi plăcea să îi servească chiar el pe meseni. Cu toate acestea, nu au ținut niciodată cont de tradiția cadourilor de Crăciun. Ulterior, după ce obosea de la mâncare, se retrăgea și urmărea filme cu cowboy.

Câți frați a avut dictatorul comunist?

Familia Ceaușescu este una care a rămas întipărită în memoria colectivă a românilor. Fie că ești în vârstă sau tânăr, numele are aceeași însemnătate. Rude ale cuplului dictatorului continuă să existe în prezent, inclusiv un fiu al acestuia.

Nicolae Ceaușescu a făcut parte dintr-o familie numeroasă, iar masa de Crăciun era plină, atât cu oameni, cât și cu bucate. Câți frați a avut dictatorul?

Vezi AICI cum sărbătoreau românii Crăciunul în comunism!

Foto: Jurnalul.ro & Playtech.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot