Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

04.01.2024
Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

În timpul mandatului său ca președinte al României, Nicolae Ceaușescu a fost cunoscut pentru multe lucruri, dar puțini știu despre pasiunea lui pentru muzică. O anumită melodie a reușit să îl impresioneze profund pe liderul comunist, suficient de mult încât să trimită un general de armată să îi mulțumească interpretului.

Piesa care a captivat inima lui Ceaușescu a fost romanța interbelică intitulată „Frumoasa mea cu ochii verzi”. Această melodie, care a rămas încă în memoria colectivă a multor români, a fost compusă cu mult timp înainte de ascensiunea lui la putere. Cu toate acestea, interpretarea impresionantă a regretatului artist Teodor Munteanu a fost cea care a avut un impact deosebit asupra președintelui.

Am fost invitat să cânt la Calul Bălan, la Neptun, în Constanţa. Nixon şi Ceauşescu s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. După ce am terminat, a venit la mine în pas alergător un general de armată. Mi-a fost teamă că am făcut o gafă. M-a oprit şi mi-a zis: În numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, vă mulţumesc pentru prestaţia din această seară. Va rămâne o seară de neuitat, a povestit Teodor Munteanu, într-un interviu pentru adevărul.ro.

Îi plăceau melodiile compuse între cele două războaie mondiale

Artistul a mărturisit că, din câte știa, Nicolae Ceaușescu prefera melodiile compuse de români între cele două. Linia melodică și versurile din acea perioadă se pare că atingeau coarda sensibilă a dictatorului. Teodor Munteanu a fost apreciat pentru prestațiile sale și de către Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau melodii compuse de românii dintre cele două războaie mondiale. Era topit după ele. Ştia toate textele. Dacă cineva greşea, îl corecta. Din repertoriul meu i-a plăcut ”Frumoasa mea cu ochii verzi”, a adăugat Teodor Munteanu, potrivit sursei citate mai sus.

În data de 22 decembrie 1989, o serie de demonstrații anti-regim au avut loc în București și în alte orașe mari ale țării. Revolta a crescut și s-a răspândit rapid, forțându-l pe Nicolae Ceaușescu să părăsească capitala. În această perioadă, populația era nemulțumită de regimul său autoritar, de lipsa libertăților civile, precum și de condițiile economice precare din țară.

În încercarea de a scăpa de revoluționari și de a găsi adăpost, Ceaușescu și soția sa au fost capturați de forțele opoziției și au fost judecați într-un proces sumar. La finalul procesului, cei doi au fost condamnați la moarte pentru crime împotriva poporului român. Execuția a avut loc rapid, iar imaginile televizate ale procesului și execuției lui Ceaușescu au rămas în memoria colectivă ca simboluri ale căderii regimului comunist în România.

Foto: antena3.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot