Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

04.01.2024
Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

În timpul mandatului său ca președinte al României, Nicolae Ceaușescu a fost cunoscut pentru multe lucruri, dar puțini știu despre pasiunea lui pentru muzică. O anumită melodie a reușit să îl impresioneze profund pe liderul comunist, suficient de mult încât să trimită un general de armată să îi mulțumească interpretului.

Piesa care a captivat inima lui Ceaușescu a fost romanța interbelică intitulată „Frumoasa mea cu ochii verzi”. Această melodie, care a rămas încă în memoria colectivă a multor români, a fost compusă cu mult timp înainte de ascensiunea lui la putere. Cu toate acestea, interpretarea impresionantă a regretatului artist Teodor Munteanu a fost cea care a avut un impact deosebit asupra președintelui.

Am fost invitat să cânt la Calul Bălan, la Neptun, în Constanţa. Nixon şi Ceauşescu s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. După ce am terminat, a venit la mine în pas alergător un general de armată. Mi-a fost teamă că am făcut o gafă. M-a oprit şi mi-a zis: În numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, vă mulţumesc pentru prestaţia din această seară. Va rămâne o seară de neuitat, a povestit Teodor Munteanu, într-un interviu pentru adevărul.ro.

Îi plăceau melodiile compuse între cele două războaie mondiale

Artistul a mărturisit că, din câte știa, Nicolae Ceaușescu prefera melodiile compuse de români între cele două. Linia melodică și versurile din acea perioadă se pare că atingeau coarda sensibilă a dictatorului. Teodor Munteanu a fost apreciat pentru prestațiile sale și de către Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau melodii compuse de românii dintre cele două războaie mondiale. Era topit după ele. Ştia toate textele. Dacă cineva greşea, îl corecta. Din repertoriul meu i-a plăcut ”Frumoasa mea cu ochii verzi”, a adăugat Teodor Munteanu, potrivit sursei citate mai sus.

În data de 22 decembrie 1989, o serie de demonstrații anti-regim au avut loc în București și în alte orașe mari ale țării. Revolta a crescut și s-a răspândit rapid, forțându-l pe Nicolae Ceaușescu să părăsească capitala. În această perioadă, populația era nemulțumită de regimul său autoritar, de lipsa libertăților civile, precum și de condițiile economice precare din țară.

În încercarea de a scăpa de revoluționari și de a găsi adăpost, Ceaușescu și soția sa au fost capturați de forțele opoziției și au fost judecați într-un proces sumar. La finalul procesului, cei doi au fost condamnați la moarte pentru crime împotriva poporului român. Execuția a avut loc rapid, iar imaginile televizate ale procesului și execuției lui Ceaușescu au rămas în memoria colectivă ca simboluri ale căderii regimului comunist în România.

Foto: antena3.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arăta prima hartă a lumii?
Cum arăta prima hartă a lumii?
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot