Ce gest a făcut Ceaușescu la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej?

23.08.2019
Ce gest a făcut Ceaușescu la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej?

Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României din 1947 până în anul 1965 a fost unul dintre modelele lui Nicolae Ceaușescu, cel care avea să schimbe definitiv istoria României. Ba mai mult, Ceaușescu a fost la căpătâiul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, când acesta și-a dat ultima suflare și a făcut un gest care a rămas în memoria colectivă.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit pe data de 19 martie 1965 de cancer la plămâni. Unul dintre protejații liderului decedat și un personaj de prim-plan în partid era la acea vreme Nicolae Ceaușescu. De altfel, Ceaușescu, care avea 47 de ani când a murit Dej, a stat la căpătâiul bolnavului.

Se spune că atunci când Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a Partidului Muncitoresc Român, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute pe mentorul său.

Cei doi au avut o relație foarte bună. Ceaușescu ajunsese numărul doi în partid, în anii `50, conducea și Armata. Mai mult Georghe Gheorghiu-Dej îi lăsase tot sectorul organizatoric și l-a plăcut pe Ceaușescu care nu a ratat ocazia de a face curățenie.

A fost Ceaușescu urmărit de blestem: „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri”?

Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertății din București. După anul 1990, trupul său a fost exhumat și reînmormântat în cimitirul Bellu (Șerban-Vodă), câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu și a câtorva mari generali români.

Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii?

Arhitectul Camil Roguski a fost un apropiat al cuplului de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu. În cartea intitulată „Ceaușescu: adevăruri din umbră” citată de historia.ro, acesta a povestit faptul că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării.  „Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: ‘Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!’, a povestit în urmă cu câțiva ani Camil Roguski, cel care a decedat în 2012, la vârsta de 87 de ani.

Acesta a continuat: „El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Alteori, acesta se întâlnea în sat cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: ‘Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii’. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: ‘M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?’.

Astfel, Andruță Ceaușescu era printre puținii care aveau curajul să-i spună conducătorului Republicii Socialiste România ce gândea, fără să pățească nimic.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot