Ce gest a făcut Ceaușescu la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej?

23.08.2019
Ce gest a făcut Ceaușescu la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej?

Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României din 1947 până în anul 1965 a fost unul dintre modelele lui Nicolae Ceaușescu, cel care avea să schimbe definitiv istoria României. Ba mai mult, Ceaușescu a fost la căpătâiul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, când acesta și-a dat ultima suflare și a făcut un gest care a rămas în memoria colectivă.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit pe data de 19 martie 1965 de cancer la plămâni. Unul dintre protejații liderului decedat și un personaj de prim-plan în partid era la acea vreme Nicolae Ceaușescu. De altfel, Ceaușescu, care avea 47 de ani când a murit Dej, a stat la căpătâiul bolnavului.

Se spune că atunci când Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a Partidului Muncitoresc Român, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute pe mentorul său.

Cei doi au avut o relație foarte bună. Ceaușescu ajunsese numărul doi în partid, în anii `50, conducea și Armata. Mai mult Georghe Gheorghiu-Dej îi lăsase tot sectorul organizatoric și l-a plăcut pe Ceaușescu care nu a ratat ocazia de a face curățenie.

A fost Ceaușescu urmărit de blestem: „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri”?

Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertății din București. După anul 1990, trupul său a fost exhumat și reînmormântat în cimitirul Bellu (Șerban-Vodă), câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu și a câtorva mari generali români.

Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii?

Arhitectul Camil Roguski a fost un apropiat al cuplului de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu. În cartea intitulată „Ceaușescu: adevăruri din umbră” citată de historia.ro, acesta a povestit faptul că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării.  „Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: ‘Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!’, a povestit în urmă cu câțiva ani Camil Roguski, cel care a decedat în 2012, la vârsta de 87 de ani.

Acesta a continuat: „El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Alteori, acesta se întâlnea în sat cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: ‘Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii’. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: ‘M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?’.

Astfel, Andruță Ceaușescu era printre puținii care aveau curajul să-i spună conducătorului Republicii Socialiste România ce gândea, fără să pățească nimic.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot