Procesul soților Ceaușescu, o mascaradă. Șeful plutonului de execuție: „Ion Iliescu era omul KGB-ului”

07.12.2023
Procesul soților Ceaușescu, o mascaradă. Șeful plutonului de execuție: „Ion Iliescu era omul KGB-ului”

Nicolae Ceaușescu a fost liderul comunist al României timp de mai bine de două decenii, ocupând funcția de Secretar General al Partidului Comunist Român și, ulterior, de Președinte al Republicii Socialiste România. Evenimentele din decembrie 1989 au marcat sfârșitul regimului său. În timpul unei revolte populare, el și soția sa, Elena, au fost arestați și judecați pentru crime împotriva poporului român. La 25 decembrie 1989, cei doi au fost executați în urma unei decizii de condamnare la moarte.

Colonelul în rezervă Ionel Boeru, fostul șef al plutonului de execuție responsabil cu tragicul sfârșit al soților Nicolae și Elena Ceaușescu, a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre acele zile dramatice din 1989. Acesta are un sentiment profund de regret, însă nu mai poate îndrepta nimic din ceea ce a fost.

O mascaradă de proces

Sentința de condamnare la moarte a soților Ceaușescu a fost pronunțată la ora 14:45, iar, cu toate că exista posibilitatea unui recurs, execuția a avut loc rapid, la 14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște. Cei doi soți și-au exprimat dorința de a fi executați împreună, o cerere care a fost acceptată. Drumul către zidul execuției a fost presărat cu groază, iar cei însărcinați cu această misiune au fost martorii unei pagini întunecate din istoria României.

În timpul drumului spre locul execuției, Boeru a relatat că Nicolae Ceaușescu a început să cânte fragmente din „Internaționala”. Înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile, dictatorul a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!” Colonelul a explicat cum a fost procesul și posibilitatea ca decizia de execuție să fi venit în plic.

Atunci momentan nu, pentru că nu mă gândeam la asta. După care mi-am dat seama că așa a fost. Am avut discuții inclusiv cu domnul. Voican Voiculescu pe care inițial l-am admirat, pentru că el a zis că el n-a știut de ce se află acolo. Nici acum nu vrea să recunoască că el superviza toată acea problemă. Cel care a organizat totul acolo și a condus totul a fost generalul Stănculescu. Cei care supervizau acea problemă a fost Măgureanu și cu Voican Voiculescu.

De asemenea, pe timpul procesului, şi asta am aflat ulterior de la alte persoane, Stănculescu a fost tot timpul informat de ce se întâmplă în București. Deci după mine exista și o altă variantă. Stănculescu a jucat la două capete tot timpul. Ion Iliescu era omul KGB-ului şi nu știu dacă Stănculescu a făcut academia la ruși sincer, a mărturisit Ionel Boeru pentru Antena 3 CNN.

După execuție, soții Ceaușescu au fost înveliți în pături militare și foi de cort, urmând să fie transportați cu elicopterul la București. Cuplul dictatorial a fost înmormântat în cimitirul Ghencea Civil, iar în anul 2010 aceștia au fost deshumați pentru a dovedi că sunt îngropați în acel loc, existând multe teorii că cei doi s-ar afla în altă parte. Dovezile ADN au fost concludente și au arătat că soții Ceaușescu se află în acea criptă. Cei care i-au executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu au traume psihice și în prezent.

Din punct de vedere psihic și medical ne-a fost rău atunci. Eu știu ce probleme am cu cei doi care a fost cu mine și care şi acum au probleme mari, la 34 de ani de atunci. Au remușcări, sindrom post-traumatic. Şi eu îl am, mai ales în perioada asta în care ni se aduce aminte. Am momente când mă apuc şi beau pe fond de anxietate, a afirmat Ionel Boeru pentru Antena 3 CNN.

Ionel Boeru, și-a continuat viața după această perioadă, părăsind armata în anul 2002. Cu toate acestea, amintirile acelor zile dramatice rămân vii în mărturia sa, oferind lumii o privire înăuntrul unui capitol întunecat a istoriei recente a României.

Foto: youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot