Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!

15.05.2024
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!

Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar democrația acapara România. De altfel, atunci a avut loc și cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României, când 86,19% dintre cei cu drept de vot și-au exprimat dreptul constituțional. În cifre, acest lucru însemna 14.826.616 de cetățeni.

Aproape 9 din 10 români au votat în ’90

Primele alegeri din România post-comunistă au fost organizate pe data de 20 mai 1990, simultan prezidențiale și parlamentare. Scrutinul venea la cinci luni după însângerata Revoluție din Decembrie 1989.

Ion Iliescu, din partea Frontului Salvării Naţionale (FSN), a fost votat de 12.232.498 de alegători şi a câştigat alegerile, din primul tur, cu 85,07%. Pe locul al 2-lea se clasa Radu Câmpeanu (PNL) cu 10,64% , adică 1.529.188 voturi. Podiumul era ocupat de Ion Rațiu (PNȚCD) cu 4,29%, adică 617.007 de voturi. Ion Iliescu a fost primul președinte ales al României. La vremea respectivă fusese ales pentru un mandat de 2 ani. Acestea erau primele alegeri libere de după Al Doilea Război Mondial.

Iliescu, omul record

Ion Iliescu deține un record care cu greu mai poate fi doborât: Este singurul preşedinte al României care a câştigat alegerile prezidențiale din primul tur. Pentru a-și asigura fotoliul de Președinte al României din primul tur, orice candidat trebuie să depășească 50% din voturi.

Primele cuvinte rostite de primul preşedinte al României anticomuniste, în cadrul Conferinţei Naţionale a FSN, au fost: „A-ţi fi mai puţin frică de omul de lângă tine, de ziua de mâine, a-ţi fi mai puţin frică pentru viitorul copilului tău, pentru viitorul ţării tale. Toate acestea reprezintă paşi spre libertate”.

Ion Iliescu avea să fie reales în 1992 și în 2000.

Cine a deținut funcția de Președinte al României?

Până în anul 2018, doar 5 bărbați au deținut funcția supremă în stat astfel:

Foto: tvrinfo.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot