Cum a evacuat Ceaușescu 400 de familii pentru a depozita deșeuri toxice?

04.06.2020
Cum a evacuat Ceaușescu 400 de familii pentru a depozita deșeuri toxice?

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, și a murit pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște. A fost un politician român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist. La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Trebuie specificat că deciziile luate la nivelul Partidului Comunist, în acea perioadă, nu se discutau, ci se executau. Așa s-a întâmplat și în anul 1977 când Ceaușescu a decis evacuarea celor 1000 de persoane, adică 400 de familii ce locuiau în Geamăna, un sat în comuna Lupșa, din județul Alba, pentru a depozita deșeurile toxice din mine.

În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna. Așa cum era obișnuit, în acea vreme, oamenii au fost mințiți că dacă se vor muta se vor îmbogăți. Și cum adevărul era unul singur  venit pe linie de partid, lumea a crezut acest lucru.

Localnicilor le-a fost promis o bucată de pământ și mulți bani să se multe la 7 km departare de satul lor, în realitate, însă, aceștia au fost trimiși la 100 de km distanță și au primit bani cât să poată supraviețui.

În momentul de față, totul a devenint un lac care crește între 90 și 100 de centimetri pe an. Apa este împărțită în trei zone: una cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și alta cu apă roșie ca sângele. Din păcate, sub tot acest dezastru natural se află sute de case, morminte și frumuseți ce puteau fi salvate.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot