Ce actriță a fost interzisă în filme atât de Elena Ceaușescu cât și de Ion Iliescu?

23.11.2022
Ce actriță a fost interzisă în filme atât de Elena Ceaușescu cât și de Ion Iliescu?

Perioada comunistă a fost o pată neagră pe istoria României. Drepturile și libertățile cetățenești lipseau cu desăvârșire, totul făcându-se după bunul plac al cuplului dictatorial, Elena și Nicolae Ceaușescu. În felul acesta, dacă cineva nu respecta stilul de viață impus de aceștia, primea tot felul de interdicții, inclusiv acela de a-și exercita meseria.

Această practică s-a menținut și în primii ani după Revoluția din 1989, când Ion Iliescu a preluat din proastele obiceiuri ale lui Nicolae Ceaușescu. Drept urmare, una dintre actrițele țării noastre a fost interzisă să joace în filme de către Elena Ceaușescu și, ulterior, în teatru de către fostul președinte al României Ion Iliescu. Motivul a fost unul incredibil! Era considerată a fi prea frumoasă.

Violeta Andrei, prea frumoasă pentru a fi actriță

Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941 și a fost una dintre cele mai frumoase actrițe din țara noastră. Tocmai această frumusețe i-a adus mai multe necazuri decât beneficii. Aceasta a debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București. Violeta a jucat în peste 60 de filme românești, debutând pe marele ecran în anul 1966 cu filmul Golgota.

Trebuie precizat că Violeta Andrei a fost soția fostului ministru comunist de Externe al României Ștefan Andrei. Datorită acestui lucru ea a fost avantajată în carieră, însă cu toate acestea nu a fost pe placul Elenei Ceaușescu, care considera că este prea frumoasă. Dictatoarea o critica pe actriță pentru ochii săi lucioși și pentru picioarele dezgolite. Drept urmare, în anul 1982, actrița a primit interdicție de a mai juca în filme.

După 1990, am fost solicitată din nou să joc în filme, dar am fost dată afară din teatru (n.r. – pe atunci era actriţă la Teatrul Bulandra din Capitală) la intervenţiile lui Ion Iliescu (n.r. – Iliescu era preşedintele Frontului Salvării Naţionale, formaţiune care conducea România), cel care a ordonat arestarea soţului meu (n.r. – Ştefan Andrei a fost ridicat în 1989, sub acuzaţia de ucidere a 60.000 de români la Revoluţie şi de subminare a economiei naţionale. A stat închis timp de doi ani şi cinci luni).

A fost o răzbunare ieftină, Ştefan avea aceeaşi meserie ca şi Iliescu şi, la un moment dat, s-a opus când Iliescu a vrut să aplice tehnologia sovietică în hidroconstrucţii. Pentru asta l-a pedepsit. Elena Ceauşescu m-a scos din cinematografie şi Ion Iliescu din teatru, a povestit Violeta Andrei potrivit libertatea.ro

Violeta Andrei a mărturisit că a avut o relație dificilă cu Elena Ceaușescu, fiindcă a fost o femeie frumoasă. La un moment dat când actrița s-a îmbolnăvit, soția lui Nicolae Ceaușescu îi spunea lui Ștefan Andrei să stea liniștit că o să moară Violeta. Iată că lucrurile au stat invers, iar Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați în data de 25 decembrie 1989.

Foto: fanatik.ro și Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot