Cum a dat dovadă Elena Ceaușescu că e tută cu diplomă? Ce confuzie a făcut de și-a lăsat mască interlocutorul?

04.04.2024
Cum a dat dovadă Elena Ceaușescu că e tută cu diplomă? Ce confuzie a făcut de și-a lăsat mască interlocutorul?

Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România comunistă. Soția dictatorului era caracterizată ca fiind o femeie rea, căreia îi plăcea să conducă din umbră frâiele țării. Apropiații erau de părere că soția lui Nicolae Ceaușescu era veșnic nemulțumită de rezultatele celor din jur.

Cu toate acestea, Elena Ceaușescu era dornică să fie percepută ca o „intelectuală”. Deși avea doar patru clase, „savantă de renume mondial” a început să obțină diplome pe bandă rulantă, odată ajunsă cea mai puternică femeie din România.

Soția lui Nicolae Ceaușescu a obșinut inclusiv titlul de doctor în chimie, iar într-o anumită perioadă referirile la adresa ei erau făcute folosind sintagma „Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu”.

„Codoi”, porecla Elenei Ceaușescu

Totuși, nu dădea dovadă de prea multă inteligență. Nu odată a citit formula dioxidului de carbon ca fiind „codoi” și nu „CO2”. De altfel, „Codoi” avea să ajungă și porecla sa printre cei care o bârfeau în șoaptă.

Violeta Năstăsescu, cea care i-a fost interpret de limbă engleză mai bine de 15 ani Elenei Ceaușescu, avea să povestească un episod inedit în cartea „Elena Ceaușescu, confesiuni fără frontiere” care scotea în evidență încă o dată cât de ridicolă era soția lui Nicolae Ceaușescu și cum își dorea să pară ceea ce nu este.

„Dânsa ajunsese la biografia lui Alfred Nobel: ‘a inventat praful de pușcă, știai?’, m-a informat ea profesional. Iubitoare de adevăr cum eram, m-am aventurat să introduc o mică erată: ‘mi se pare că era dinamită, nu-i așa?’ ‘Da, poți să o numești și așa’, a spus ea cu seninătate și subiectul a fost abandonat”.

Episodul cu pricina a fost scos în prim plan de Zaiafet într-un video cu titlul „Cine era Elena Ceaușescu”.

Cine a inventat, de fapt, praful de pușcă?

Praful de pușcă a fost inventat de către Sir Roger Bacon în anul 1242. La acea vreme, Sir Roger Bacon, filozoful şi eruditul britanic, a descris o formulă pentru o pulbere explozivă ce includea salpetru, cărbune şi sulf, dar nu a oferit varianta folosirii sale ca substanţă de propulsie. Totuşi, reţeta lui Bacon era practic identică cu cea a prafului de puşcă modern, având doar alte proporţii.

Armele de foc au apărut datorită existenţei prafului negru de puşcă, inventarea acestuia fiind atribuită unui călugăr german din secolul al XIV-lea, Berthold Schwarz.

Suedezul Alfred Nobel avea să descopere că prin amestecarea nitroglicerinei cu diatomit se formează o pastă care putea fi modelată în diferite forme și dimensiuni. În anul 1867 acesta își brevetează invenția sub denumirea de dinamită.

Cine a fost Elena Ceaușescu?

Elena Ceaușescu (născută Petrescu) a venit pe lume la Petrești, Dâmbovița, într-o familie săracă. Tatăl Elenei a lucrat la primăria din Petreşti şi era un arendaş modest. Acesta era poreclit „Briceag” întrucât avea un magazin unde vindea astfel de unelte. Mama sa, Alexandrina, fusese slujnică la un boier din satul natal.

Aceasta se mută în anul 1936 împreună cu fratele ei la București, unde va lucra ca muncitoare textilistă. În anul 1939, Lenuța Petrescu intră în rândurile Partidului Comunist din România, unde-l va întâlni pe Nicolae Ceaușescu, prin intermediul lui Marin Ceaușescu, fratele Dictatorului. S-a spus că Elena și Marin ar fi avut o relație. Lenuța Petrescu și Nicolae Ceaușescu se căsătoresc în anul 1947.

Nicolae şi Elena Ceauşescu au condus timp de 24 de ani destinele României, din 1965 și până în 1989. În anul 1989, cei doi au fost executați la Târgoviște. Elena Ceaușescu avea 73 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot