Cum a murit Marin Ceaușescu, fratele dictatorului, la doar o zi după Nicolae?

03.04.2024
Cum a murit Marin Ceaușescu, fratele dictatorului, la doar o zi după Nicolae?

Despre dictatorul Nicolae Ceaușescu s-au scris milioane de pagini, în presa de la noi, dar și în presa internațională. La fel și despre Elena, soția sa, alături de care dictatorul a murit pe 25 Decembrie 1989. Nu se știu prea multe despre Marin Ceaușescu, și el un om politic deosebit de important în timpul regimului comunist din România.

Cum a murit Marin Ceaușescu?

Părinții lui Ceaușescu au avut 10 copii, doar nouă au supraviețuit. Primul copil a fost Niculina. Al doilea născut în familia Ceaușeștilor a fost Marin. Acesta a lucrat și el la București, alături de Niculina și de Nicolae, apoi a terminat Academia de Științe Economice, după care a condus timp de mai mulți ani Agenția Economică a României de la Viena.

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun a anului 1989, la Târgoviște. Cu trei zile mai devreme, Ion Iliescu semnase un decret al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care a înființat Tribunalul Militar Excepțional. Procesul celor doi lideri comuniști a fost unul de fațadă, soții Ceaușescu fiind găsiți vinovați genocid și subminarea economiei naționale și condamnați la moarte prin împușcare.

Marin Ceaușescu: „Să nu mă acuzați că am încheiat cu șampanie”

Imagini cu execuția Ceaușeștilor au circulat în toată lumea. La doar o zi de la moartea dictatorilor, Marin Ceaușescu, unul din frații dictatorului, s-a spânzurat în subsolul Reprezentanței Economiei a României la Viena. Înainte să-și pună capăt zilelor, Marin Ceaușescu a lăsat un bilet de adio:

„Să nu mă acuzaţi că am încheiat cu şampanie, nu este un viciu, dar am avut nevoie de un drog ca să pot să plec mai uşor. Colectiv – rămâneţi cu bine şi urmaţi-vă destinul”.

Marin Ceaușescu fusese timp de 15 ani șeful Agenției Economice a României la Viena. Se pare că înainte de 1989, Marin Ceaușescu s-ar fi întors în România de la Viena pentru a-l avertiza pe Nicolae Ceaușescu despre planurile celor din jur de a-l da jos. „Tata i-a spus mamei că este evident că nu are cum să ia legătura cu el. A și vorbit cu fratele lui, generalul Ilie Ceaușescu și a zis nu reușește să intre la Nicu, că așa îi spuneau. Tata a plecat spunându-i mamei „ai grijă ce faci, că vin vremuri grele, o să fie rău”, avea să povestească pentru jurnalul.ro ani mai târziu Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin.

Surse neoficiale spun că Marin Ceaușescu avea un rol strategic în inima Europei. El gestiona fonduri de sute de milioane de dolari în regimul ceaușist, bani redirecționați către conturi străine ale statului român. Marin Ceaușescu avea 74 de ani când s-a spânzurat.

Marin Ceausescu
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot