De ce Elena Ceaușescu l-a interzis pe Cristian Țopescu la televizor?

17.05.2023
De ce Elena Ceaușescu l-a interzis pe Cristian Țopescu la televizor?

Cristian Țopescu este considerat a fi unul dintre cei mai buni comentatori sportivi din istoria României. Acesta a fost apreciat de publicul larg pentru felul în care relata cu multă pasiune întrecerile sportive. Din păcate pentru el și pentru ascultătorii săi, replicile sale nu au fost întotdeauna ”gustate” și de Elena Ceaușescu, cea care l-a interzis pentru o bună perioadă la televizor.

Cum a ajuns comentator sportiv Cristian Țopescu?

Născut în data de 26 martie 1937, la București, Cristian Țopescu a preluat de la tatăl său, Felix Țopescu, pasiunea pentru sport. Tânărul Cristian a fost fascinat de părintele său care era membru al echipei hipice a României, iar, ca atare, și el a practicat acest sport.

Tatăl meu a practicat sportul hipic de performanţă, a participat la Jocurile Olimpice, a câştigat premii internaţionale. Normal, din fragedă copilărie, m-a molipsit. Cum sunt toţi taţii care vor ca fiii să le urmeze tradiţia. Aşa că m-am împrietenit cu aceste animale care, de multe ori, sunt mai bune, mai generoase, mai prietenoase decât mulţi oameni, a afirmat Cristian Țopescu pentru adevarul.ro, în anul 2012.

Cristian Țopescu a mărturisit că se documenta foarte mult înainte de un eveniment, astfel încât oamenii să afle informații noi și date la care nu toată lumea avea acces în acele timpuri. Încă din copilărie, Cristian obișnuia să comenteze la un microfon improvizat ceea ce vedea pe geam.

Stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon. Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii. Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd, a povestit Cristian Țopescu pentru sursa citată mai sus.

Elena Ceaușescu l-a interzis la televizor

Cariera celebrului comentator sportiv a avut de suferit începând cu anul 1983. Cristian Țopescu a comentat partida de fotbal dintre România – Suedia (1-0), iar la un moment dat a afirmat că unii fotbaliști români ar trebui lăsați să evolueze la cluburi din străinătate. Acest mesaj nu a fost deloc pe placul Elenei Ceaușescu, care l-a interzis pe Țopescu la televizor, considerând că îndeamnă astfel tinerii să plece din țară.

Eu aveam obiceiul ca, la fiecare întrerupere de meci, să spun câte o chestie despre ţara în care mă aflam, despre stadion, despre public. La un moment dat, Ilie Balaci a fost faultat şi a stat pe teren două-trei minute, primind îngrijiri medicale, iar mie mi-a revenit în minte această idee cu fotbaliştii români peste hotare. Am spus exact următoarele cuvinte: ”Având în vedere că mai mulţi fotbalişti români de valoare internaţională şi-au făcut datoria faţă de echipa României – Lung, Ştefănescu, Bölöni, Balaci, Cămătaru, dintre cei care erau atunci pe teren -, cred că ar fi bine să li se permită să joace în echipele de valoare din străinătate care-i solicită pentru că asta ar avea efecte pozitive asupra lor, cluburilor lor, Federaţiei Române şi fotbalului românesc, în general”, a afirmat Țopescu mulți ani mai târziu.

Cristian Țopescu a decedat în data de 15 mai 2018, la vârsta de 81 de ani. Comentariile sale sportive au rămas în istorie, fiind o dovadă despre cum trebuie realizată meseria de jurnalist.

Foto: forbes.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Continuitatea istorică, dovezile arheologice și gradul de dezvoltare urbană sunt printre factorii luați în considerare la definirea „celui mai vechi oraș” din lume. Este o sarcină... citește tot
De ce țările mediteraneene au obloane de lemn la geamuri?
De ce țările mediteraneene au obloane de lemn la geamuri?
Partea mediteraneeană a Europei surprinde prin cultură, gastronomie, plaje și arhitectură. Spania, Franța, Italia sau Grecia sunt câteva dintre țările care au câștigat bătălia turismului,... citește tot
Cine este omul care a trăit fără inimă și puls?
Cine este omul care a trăit fără inimă și puls?
Corpul uman este un ansamblu în care toate componentele funcționează simultan. Fiecare organ, țesut sau celulă îndeplinește un rol specific, lucrând împreună pentru a pune în funcțiune... citește tot
adplus-dvertising