De ce Elena Ceaușescu l-a interzis pe Cristian Țopescu la televizor?

17.05.2023
De ce Elena Ceaușescu l-a interzis pe Cristian Țopescu la televizor?

Cristian Țopescu este considerat a fi unul dintre cei mai buni comentatori sportivi din istoria României. Acesta a fost apreciat de publicul larg pentru felul în care relata cu multă pasiune întrecerile sportive. Din păcate pentru el și pentru ascultătorii săi, replicile sale nu au fost întotdeauna ”gustate” și de Elena Ceaușescu, cea care l-a interzis pentru o bună perioadă la televizor.

Cum a ajuns comentator sportiv Cristian Țopescu?

Născut în data de 26 martie 1937, la București, Cristian Țopescu a preluat de la tatăl său, Felix Țopescu, pasiunea pentru sport. Tânărul Cristian a fost fascinat de părintele său care era membru al echipei hipice a României, iar, ca atare, și el a practicat acest sport.

Tatăl meu a practicat sportul hipic de performanţă, a participat la Jocurile Olimpice, a câştigat premii internaţionale. Normal, din fragedă copilărie, m-a molipsit. Cum sunt toţi taţii care vor ca fiii să le urmeze tradiţia. Aşa că m-am împrietenit cu aceste animale care, de multe ori, sunt mai bune, mai generoase, mai prietenoase decât mulţi oameni, a afirmat Cristian Țopescu pentru adevarul.ro, în anul 2012.

Cristian Țopescu a mărturisit că se documenta foarte mult înainte de un eveniment, astfel încât oamenii să afle informații noi și date la care nu toată lumea avea acces în acele timpuri. Încă din copilărie, Cristian obișnuia să comenteze la un microfon improvizat ceea ce vedea pe geam.

Stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon. Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii. Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd, a povestit Cristian Țopescu pentru sursa citată mai sus.

Elena Ceaușescu l-a interzis la televizor

Cariera celebrului comentator sportiv a avut de suferit începând cu anul 1983. Cristian Țopescu a comentat partida de fotbal dintre România – Suedia (1-0), iar la un moment dat a afirmat că unii fotbaliști români ar trebui lăsați să evolueze la cluburi din străinătate. Acest mesaj nu a fost deloc pe placul Elenei Ceaușescu, care l-a interzis pe Țopescu la televizor, considerând că îndeamnă astfel tinerii să plece din țară.

Eu aveam obiceiul ca, la fiecare întrerupere de meci, să spun câte o chestie despre ţara în care mă aflam, despre stadion, despre public. La un moment dat, Ilie Balaci a fost faultat şi a stat pe teren două-trei minute, primind îngrijiri medicale, iar mie mi-a revenit în minte această idee cu fotbaliştii români peste hotare. Am spus exact următoarele cuvinte: ”Având în vedere că mai mulţi fotbalişti români de valoare internaţională şi-au făcut datoria faţă de echipa României – Lung, Ştefănescu, Bölöni, Balaci, Cămătaru, dintre cei care erau atunci pe teren -, cred că ar fi bine să li se permită să joace în echipele de valoare din străinătate care-i solicită pentru că asta ar avea efecte pozitive asupra lor, cluburilor lor, Federaţiei Române şi fotbalului românesc, în general”, a afirmat Țopescu mulți ani mai târziu.

Cristian Țopescu a decedat în data de 15 mai 2018, la vârsta de 81 de ani. Comentariile sale sportive au rămas în istorie, fiind o dovadă despre cum trebuie realizată meseria de jurnalist.

Foto: forbes.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot