Care a fost dorința neobișnuită a lui Alfred Nobel pe care a scris-o în testament? Cum a murit Nobel de două ori?

24.10.2019
Care a fost dorința neobișnuită a lui Alfred Nobel pe care a scris-o în testament? Cum a murit Nobel de două ori?

Multe dintre personalitățile lumii au scris în testament dorințe de-a dreptul neobișnuite. Nici Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, nu a făcut excepție. Suedezul era speriat că ar putea fi îngropat de viu, astfel că a avut o dorință ieșită din comun.

Alfred Nobel a murit în San Remo, Italia, pe data 10 decembrie 1896, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 63 de ani.  În testamentul său, Alfred Nobel a scris că își dorește ca o mare parte din averea lui să fie folosită pentru a acorda premii pentru cei care au avut cele mai mari reușite în domenii precum fizica, chimia, psihologia, medicina, literatura și pacea. Și astfel, după cinci ani, au apărut Premiile Nobel. În 1901 au fost acordate primele premii pentru Fizică, Chimie, Psihologie, Medicină, Literatură și Pace. Averea lui Nobel a fost evaluată la 31.225.000 coroane suedeze, aproximativ 250 milioane de dolari americani la valoarea de astăzi.

Cine a arătat pentru prima dată degetul mijlociu și în ce context?

Totuși, fizicianul a mai avut o dorință de-a dreptul extravagantă. Acesta a specificat ca, după moartea sa, un medic să „îi deschidă venele”, ca să se asigure că nu va fi îngropat de viu. „Abia după ce acest lucru a fost făcut, iar medici competenți au confirmat semne clare ale decesului, rămășițele mele să fie incinerate”, a mai specificat Nobel în faimosul testament.

Cum a murit Nobel de două ori?

În mod hilar, înainte să moară definitiv în 1896, inventatorul dinamitei a mai murit o dată. Cum? În anul 1888, a murit Ludvig Nobel, fratele lui Alfred. Un ziar francez a făcut o confuzie între cei doi și a publicat din greșeală necrologul lui Alfred Nobel. În articol, savantul suedez era condamnat pentru invențiile sale și mai ales pentru dinamită. Titlul l-a pus pe gânduri pe marele inventator: „Negustorul Morții a murit – Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogățit descoperind mijloace fără precedent de a ucide alți oameni, a murit ieri”. Acela a fost momentul în care, inventatorul dinamitei a decis că își dorește ca averea sa să fie folosită pentru a încuraja reușitele în domenii precum fizica, chimia, psihologia, medicina, literatura și pacea.

Câți români au primit Premiul Nobel?

De-a lungul vremii, cinci români au fost recompensați cu Premiul Nobel. Este vorba despre fiziologul George Emil Palade, medicul Ioan Moraru, scriitorii Elie Wiesel şi Herta Muller şi fizicianul Stefan Muller. Dintre cei cinci, doar Ioan Moraru se afla în România atunci când a obţinut această distincţie, ceilalţi alegând să emigreze.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot