Cine a arătat pentru prima dată degetul mijlociu și în ce context?

16.05.2018
Cine a arătat pentru prima dată degetul mijlociu și în ce context?

Simbolul degetului mijlociu este universal. Toată lumea știe că a arăta cuiva degetul mijlociu este o jignire. Totul a început în urmă cu câteva sute de ani, când degetul avea o altă semnificație.

Înaintea bătăliei de la Azincourt de pe 25 octombrie 1415 dintre francezi și englezi, primii au decis să le taie tuturor prizonierilor britanici degetele mijlocii de la mâini. Motivul? Pentru ca acestora să le fie imposibil să mai tragă cu arcul la viitoarele bătălii la care urmau să ia parte.

Așa cum era de așteptat, francezii au pierdut bătălia și englezii care au scăpat cu toate degetele intacte îi batjocoreau pe adversarii lor arătându-le degetul mijlociu. Aproape 6.000 de francezi și-au pierdut viața în bătălia de la Azincourt, în timp ce pierderile englezilor au fost de 400 de vieți. Acesta este primul episod istoric cunoscut în care semnul cu degetul mijlociu a avut o importanță aparte, e drept, diferită de cea din zilele noastre.

De unde vine obiceiul de a da mâna cu cineva?

În Antichitate, degetul mijlociu era un simbol al actului sexual, și era de altfel o manieră de intimidare și amenințare la adresa persoanei căreia îi era arătat. În latină, degetul mijlociu era numit „digitus impudicus”, adică „degetul nerușinat, indecent sau ofensator”. Acesta era asemănat, pe bună dreptate, cu un falus. Poetul Martial a folosit deseori referiri în poeziile sale la degetul mijlociu.

De unde vine expresia „a freca menta”?

Potrivit antropologului Desmond Morris, gestul a ajuns pe tărâmul tuturor posibilităților prin intermediul imigranților italieni. Prima apariție a degetului buclucaș într-o fotografie pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a fost în anul 1886, când un jucător de baseball pe nume Charles „Old Hoss” Radbourn a arătat degetul chiar la poza oficială.

 

Old Hoss Radbourn
Old Hoss Radbourn și faimosul său deget

Cine a spus: „După mine, potopul!”

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot