Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

11.05.2018
Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

Potopul este de cele mai multe ori asociat cu personajul biblic Noe și a sa arcă. În dicționar, potopul este definit ca fiind „o revărsare uriașă de ape care a devastat pământul” sau „ploaie torențială”. Totuși, cine a spus celebra propoziție „După mine, potopul!” și, mai ales, în ce context?

Nu se cunoaște cu exactitate cine a spus „După mine, potopul!”, însă nu sunt vehiculate decât două variante: fie Regele Franței Ludovic al XV-lea (1710-1774), fie una dintre celebrele sale amante, Jeanne-Antoinette Poisson, cunoscută sub denumirea de marchiza de Pompadour.

Varianta franțuzească a expersiei este ”Apres moi, le deluge” („După mine, potopul”) sau ”Apres nous, le deluge” („După noi, potopul”). Se pare că aceste cuvinte au fost folosite după bătălia de la Rossbach din anul 1757 pierdută de către armata regelui în favoarea austriecilor, care au recucerit Silezia. Marchiza, despre care se spune că avea o influență mare asupra lui Ludovic al XV-lea, i-ar fi spus conducătorului Franței aceste cuvinte. Însă, în ce context?

Cine a strigat „Evrika”, una dintre cele mai cunoscute interjecții din lume?

În acele vremuri, astronomul și matematicianul Pierre-Louis Moreau de Maupertuis (1698-1759) calculase, în mod eronat, că o cometă va lovi Terra și se vor produce inundații majore. Un adevărat potop. Informația ar fi ajuns și la curtea regală și marchiza de Pompadour era la curent cu faptul că în curând „vine sfârșitul lumii”. Tocmai de aceea ar fi folosit expresia cu pricina, întrucât indiferent de rezultatul bătăliei, nimic bun nu avea să mai urmeze.

Ulterior, a apărut varianta că Ludovic al XV-lea ar fi rostit aceste cuvinte. Expresia are o dublă semnificație: fie “dacă eu nu voi mai conduce ţara ca rege, atunci va veni haosul”, fie „dacă eu nu voi mai fi rege, ţara se va prăbuşi, dar nu îmi pasă”.

De unde vine expresia „a freca menta”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot