Cine a strigat „Evrika”, una dintre cele mai cunoscute interjecții din lume?

19.03.2018
Cine a strigat „Evrika”, una dintre cele mai cunoscute interjecții din lume?

„Evrika!” este una dintre cele mai folosite interjecții din lume. Cuvântul se utilizează atunci când se face o descoperire. Nu toată lumea știe că Arhimede din Siracuza, un învățat al lumii antice, a fost primul care a folosit celebrul cuvânt.

Cine a strigat „Evrika”?

Arhimede din Siracuza a fost unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din Grecia Antică. Se spune despre Arhimede că pe cât era de priceput, pe atât era de împrăștiat.

La un moment dat, Regele Hieron al II-lea l-a chemat pe Arhimede din Siracuza pentru a-l ajuta să dezlege un mister. Regele îi dăduse unui făurar o anumită cantitate de aur pentru a-i face o coroană. Hieron al II-lea bănuia că meşterul a amestecat aurul cu un metal mai ieftin, dar nu putea dovedi acest lucru. Astfel, Hieron al II-lea i-a cerut lui Arhimede să-i răspundă la întrebare, fără însă a strica coroana.

Arhimede nu a putut da un răspuns pe loc, dar nu s-a lăsat păgubaș. Astfel, într-o dimineață, a observat că nivelul apei se ridica pe măsură ce corpul i se cufunda şi că, în aceeaşi măsură, cântărea parcă mai puţin. Cum aurul are o densitate superioară argintului (materialul despre care regele credea că a fost folosit de meșter), Arhimede a aplicat același principiu cu coroana de aur.

Așadar, grecul din Siracuza a tras concluzia că o coroană de aur pur ar disloca mai puţină apă decât una cu aceeaşi greutate dintr-un aliaj al aurului cu argintul. Coroana a fost scufundată și Arhimede a descoperit legea potrivit căreia un corp scufundat în apă pierde o parte din greutatea sa, egală cu volumul de apă dislocat de către corp (principiu care, de altfel, îi şi poartă numele).

Se spune că atunci când a realizat importanța descoperirii sale, Arhimede a sărit din cadă şi a alergat gol până la palat, strigând: “Evrika! Evrika!” care în traducere liberă înseamnă (Am găsit! Am găsit!).

Testul pe care Arhimede l-a făcut ulterior cu coroana, a dovedit faptul că într-adevăr suspiciunile regelui erau întemeiate și aurarul folosise o anumită cantitate de argint la fabricarea ei.

Exclamația Evrika!, atribuită lui Arhimede, este motto-ul statului California.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot