De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

20.12.2019
De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

Pe data de 16 decembrie 1989 a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Acesta din urmă avusese curajul să critice regimul comunist. Timișoara a rămas în istorie ca fiind primul oraș unde a izbucnit Revoluția din 1989. Puțini sunt cei care știu ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte, în Iași. Acolo, în fosta capitală a Moldovei, mai mulți ieșeni au fost arestați de Securitate pentru că planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste.

Pe 14 decembrie 1989, cu două zile înainte de evenimentele de la Timișoara, o manifestație anti-Ceaușescu are loc la Iași. Manifestația a fost înăbușită rapid, iar organizatorii acesteia (Cassian Maria Spiridon, Ștefan Prutianu, Titi Iacob și alții) au fost arestați.

De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași?

Poetul Cassian Maria Spiridon a fost cel care a organizat Mişcarea Revoluţionară conspirativă din 14 decembrie 1989, din Piaţa Unirii din Iași, cunoscută astăzi sub denumirea de „Revoluția eșuată”.

Cassian Maria Spiridon

„Revoluția eșuată” era planificată încă din toamnă. În noaptea de 13-14 decembrie, în jurul orei 3:00, la principalele puncte din oraș sunt împrăștiate manifeste prin care ieșenii erau chemați la miting. Manifestele de mobilizare erau semnate Frontul Salvării Naționale. Ieșenii urmau să se adune în piață la ora 16:00, cu textul cântecului “Desteaptă-te române” si o lumânare pe care urmau să o aprindă, iar parola era “Primăvara cade joi”, scrie adevarul.ro.

Mitingul n-a mai avut loc pentru că Miliția și Securitatea au intervenit, desfășurând un dispozitiv impresionant în Piața Unirii. Capii manifestației au fost reținuți, torturați și obligați să recunoscă faptele. Capii au fost eliberați pe 22 decembrie 1989.

Acest mitting eșuat a stat la baza propunerii orașului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989. În 2019, parlamentarii ALDE, Varujan Vosganian și Ion Hadârcă, au depus la Senat, un proiect de lege pentru recunoașterea orașului Iași ca inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989.

„Ceea ce s-a întâmplat la Timişoara a generat schimbarea unui sistem social. Toată cinstea pentru cei de la Iaşi, dar nu cred că-i normal să sărbătorim un eşec. Tot ce s-a întâmplat la Timişoara a generat urmări. Noi, cei din Timişoara, nici nu am auzit, nu au auzit nici ieşenii ce s-a întâmplat la Iaşi. Mi se pare fără logică să se spună că Revoluţia a început acolo. Revoluţia nu a început cu un eşec. Ar fi o ruşine”, a declarat pentru tion.ro vicepreşedintele ALTAR Timişoara, Ioan Savu, în ianuarie 2015.

Câţi oameni au murit la Revoluţie?

Conform statisticilor oficiale, 1142 de persoane şi-au pierdut viaţa la Revoluţie şi 3138 au fost rănite pe teritoriul întregii ţări.

Foto: contemporanul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot