Ce se află sub Palatul Culturii din Iași?

04.04.2023
Ce se află sub Palatul Culturii din Iași?

Palatul Culturii din Iași este una dintre cele mai importante clădiri din țară. Construcția, emblematică pentru regiunea Moldovei, a fost realizată în perioada 1906 – 1925, suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. Într-un clasament realizat de o agenţie de turism în anul 2019, Palatul Culturii din Iaşi a fost desemnat al treilea cel mai frumos din lume, devansând mult mai celebru Palat Versailles, din Franța.

Palatul Culturii din Iași, protejat prin lege

Construcția cu o istorie îndelungată este protejată prin lege, aici găsindu-se în prezent Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975).

De-a lungul timpului, clădirea a suferit mai multe modificări și restaurări, ajungând să aibă acest stil neogotic care atrage foarte mulți turiști. Cei care aleg să viziteze Palatul Culturii din Iași vor rămâne impresionați atât de exterior cât și de interior, unde pot vedea „Sala gotică”, care are un mozaic ce reprezintă un „bestiarum” medieval (grifoni, acvile bicefale și lei). La etaj poate fi admirată „Sala Voievozilor” care conține, în medalioane, portretele domnitorilor Moldovei și ale regilor României. La măreția clădirii a contribuit si ceasul cu trei cadrane din turn. Acesta are un diametru de 3,25 de metri și este decorat cu mici vitralii, reprezentând cele 12 zodii.

Sala Voievozilor

Palatul Culturii, construit pe locul fostelor curți domnești

În timpul lucrărilor de reabilitare, istoricii au descoperit că sub Palatul Culturii se găsesc alte ziduri. După șapte ani de zile s-a ajuns la concluzia că palatul a fost construit în fostele curți domnești. Zidurile datează de prin anii 1400, din timpul lui Alexandru cel Bun, și sunt considerate de specialiștii în istoriei ca făcând parte din cea mai veche curte domnească din Iași.

Lățimea zidurilor fostelor curți domnești este impresionantă, măsurând 3 metri, iar după adăugarea altor fundații a ajuns să depășească 5 metri. O parte din această zonă a fost deschisă publicului larg care poate admira cum erau construite clădirile în perioada medievală.

În trecut, în această parte a orașului s-a dezvoltat un ansamblu de curții domnești, atestat documentar începând cu 1434. Potrivit Wikipedia.org, în perioada 1804 – 1806, prințul Alexandru Moruzi a construit un impunător palat domnesc, în stil neoclasic. Afectat de incendii, palatul avea să fie refăcut de prințul Mihail Sturdza, între anii 1841 – 1843. După Unirea de la 1859 și mutarea capitalei la București (1862), clădirea a devenit palat administrativ.

În anul 1880, Palatul Culturii din Iași a fost afectat din nou de un incendiu, fiind refăcut în următorii trei ani. Autoritățile au decis la începutul secolului al XX-lea că este nevoie de o nouă reamenajare totală, în stil neogotic, dându-i aspectul din prezent.

Foto: historia.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot