Urzeala Tronurilor în Moldova. Cum s-au omorât între ei frații pentru a pune mâna pe tron?

03.10.2022
Urzeala Tronurilor în Moldova. Cum s-au omorât între ei frații pentru a pune mâna pe tron?

Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) este unul dintre cele mai bune seriale din istoria cinematografiei. Intriga și personajele au fost foarte bine conturate, filmul primind numeroase distincții de specialitate. Întorsăturile de situație și crimele realizate pentru a pune mâna pe putere au făcut ca serialul să fie apreciat peste tot în lume. De unde s-au inspirat regizorii este greu de spus, însă ar fi putut foarte ușor s-o facă din istoria Moldovei de dinaintea domniei lui Ștefan cel Mare.

Istoria Moldovei, motiv de inspirație pentru Game of Thrones

Deși este greu de crezut, istoria Moldovei este atât de complicată și plină de crime încât ar fi putut fi o bună sursă de inspirație pentru Urzeala Tronurilor. Crimele între membrii aceleiași familii și lupta pentru a deține conducerea țării a pecetluit soarta unei națiuni. În rândurile de mai jos o să vă prezentăm o mică parte din istoria Moldovei. Este indicat să citiți cu atenție, întrucât sunt foarte multe crime și întorsături de situație.

În anul 1432 a murit Alexandru cel Bun, cel care se afla la conducerea țării încă din 1400. Potrivit legilor în vigoare de la acea vreme, pe tron a urcat fiul cel mare al acestuia, Iliaș, care însă a decis să conducă alături de fratele său mai mic, Ștefan. După câțiva ani de liniște, Ștefan a pus la cale un complot pentru a prelua frâiele țării singur. Drept urmare, i-a scos ochii, literalmente, lui frate-său și l-a aruncat în temniță, unde a și murit după puțin timp.

Între 1442 și 1447 Ștefan al II-lea al Moldovei a domnit liniștit după bunul plac, iar în ultimii 2 ani l-a cooptat la conducerea țării pe un alt frate de-al său, Petru. Acesta din urmă dorea și el să conducă la rândul lui singur țara și a pus la cale un complot asupra fratelui său, însă intențiile i-au fost simțite de Ștefan, astfel că Petru a fugit în Transilvania pentru a nu fi omorât.

Zilele lui Ștefan începeau să fie numărate, fiindcă asupra lui s-a aruncat fiul lui Iliaș, Roman. Acesta a reușit să îl prindă pe unchiul său și să îi taie capul. Când Petru a auzit că fratele său nu mai este în viață a venit peste nepot pentru a împărți puterea. Acest lucru nu a fost văzut cu ochi buni de Roman, care a pus la cale să îl ucidă și pe Petru. Nu a reușit, iar Petru a fugit peste munți la Iancu de Hunedoara.

După ce și-a strâns o armată frumușică Petru a revenit peste nepotul său, care a simțit că nu poate face față și a fugit la Cracovia. Aici, Roman a fost otrăvit de o rudă din ordinul unchiului său. Petru nu a apucat să se bucure foarte mult de domnie, fiindcă a murit în 1448, după doar câteva luni pe tronul Mușatinilor.

Bătaia pentru putere

Pentru o scurtă perioadă de timp, țara a fost condusă de unul dintre oamenii de încredere a lui Iancu de Hunedoara, Ciubăr. Polonezii însă au decis ca domnia să îi revină lui Alexăndrel, unul dintre fiii legitimi ai lui Iliaș. Acest lucru însă nu a fost văzut cu ochi buni de către Bogdan, copilul nelegitim al lui Alexandru cel Bun. Unii istorici susțin însă că Bogdan nu ar fi fost fiul lui Alexandru cel Bun, ci al lui frate-său însă s-ar fi dat copilul acestuia pentru a avea șanse mai mari la tronul țării. Așadar, Bogdan nu a stat mult pe gânduri și l-a învins pe Alexăndrel, preluând puterea.

Cel detronat a fugit în Polonia și a ajuns la o înțelegere cu, Petru Aron, un alt copil nelegitim al lui Alexandru cel Bun, să-l alunge pe Bogdan și să conducă împreună. Ca atare, Bogdan este omorât la o nuntă chiar de fratele său vitreg. Mai precis, oamenii lui Petru Aron îi taie capul lui Bogdan (14 noiembrie 1451).

După un timp, Petru Aron a trebuit să se războiască o bună bucată de vreme cu fiul lui Bogdan, cel pe care noi îl știm ca Ștefan cel Mare. Celebrul domnitor al Moldovei a reușit să pună capăt disputei în 1469 când i-a tăiat capul unchiului său, cel care îi omorâse tatăl.

În concluzie, istoria Moldovei a fost una complicată, cu multe întorsături de situație și crime pentru preluarea puterii. Se poate spune că Urzeala Tronurilor din Moldova a fost mai complicată decât cea din celebrul serial.

 

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot