Ce domnitor român s-a căsătorit cu mătușa lui?

30.06.2023
Ce domnitor român s-a căsătorit cu mătușa lui?

De-a lungul timpului, România a avut tot felul de conducători, unii mai buni alții mai răi, însă toți și-au lăsat amprenta pe istoria acestei țări. În timpul Principatelor Române, domniile au fost pline de evenimente, iar liderii noștri au avut o viață destul de aventuroasă. De exemplu, Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, a avut patru soții, iar una dintre ele i-a fost și mătușă.

Domnia lui Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun s-a aflat la conducerea Moldovei între anii 1400 și 1432. Domnia lui a fost una fructuoasă, realizând mai multe reforme politice și administrative. Lucrurile s-au schimbat și în sectorul bisericesc, societatea ajungând să aibă o organizare politică impecabilă pentru acele vremuri.

În timpul lui Alexandru cel Bun a fost încurajat comerţul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408. Totodată, Mitropolia Moldovei a fost recunoscută de către Patriarhia de la Constantinopol. Fire credincioasă, domnitorul a facilitat, în 1402, aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava.

Dacă în plan profesional lucrurile au stat bine, în plan personal domnitorul a avut o viață tumultuoasă.

Mătușa domnitorului i-a devenit soție

Potrivit datelor istorice, Alexandru a fost căsătorit de patru ori. Prima soţie s-a numit Margareta și a fost fiica palatinului Ștefan din Losontz. Aceasta a fost o fire evlavioasă și a ctitorit biserica catolică din Baia, unde de altfel a și fost înmormântată.

Domnitorul nu a suferit foarte mult după pierderea soției și s-a căsătorit cu Neacșa. Ea a fost cunoscută de autorii străini drept Ana. Din păcate, femeia a decedat brusc, la puțin timp după cununie.

Voievodul nu a stat mult timp văduv și a luat-o de soție pe Ringala. Aceasta era sora lui Vytaudas şi cumnata lui Vladislav al II-lea Iagello, rege al Poloniei între anii (1386 – 1434). Trebuie precizat că femeia era înrudită și cu Alexandru cel Bun, fiind vară primară cu Anastasia, soţia lui Roman I şi mama lui Alexandru cel Bun. Practic, era mătușa lui.

Datele istorice consemnează faptul că Ringala a fost căsătorită cu ducele de Mazovia, înainte de Alexandru, însă a rămas văduvă. În mod surprinzător, voievodul Moldovei a divorţat după 10 ani, pe motiv că femeia îl presa să se convertească la catolicism. Nu a trecut foarte mult timp după separarea de Ringala, iar domnitorul s-a căsătorit cu Marina. Aceasta provenea dintr-o familie boierească din Moldova şi i-a dăruit patru fii.

Alexandru cel Bun a decedat în data de 1 ianuarie 1432. Nu se știe nici până în prezent ce vârstă avea.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot