De ce capitala Imperiului Roman s-a mutat la Constantinopol?

05.10.2022
De ce capitala Imperiului Roman s-a mutat la Constantinopol?

Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai mari imperii din istoria omenirii. În vârful apogeului său, în timpul domniei lui Traian (18 septembrie 53 – 8 sau 9 august 117), suprafața acestuia măsura peste 5 milioane de kilometri pătrați. Un teritoriu imens care era foarte greu de condus și de administrat.

Capitala Imperiului Roman a fost multă vreme la Roma, iar toate deciziile politice și economice erau aprobate aici. Cu toate că forma de guvernământ era una autocratic,ă era foarte greu de administrat un teritoriu atât de mare. Vremurile erau dificile, iar informația și deciziile circulau extrem de greu. Lumea era într-o continuă schimbare, iar creștinismul începea să devină religie dominantă.

Drept urmare, în timpul lui Dioclețian (22 decembrie 244 – 310) Imperiul Roman a fost împărțit în două părți: zona estică și zona vestică. Potrivit Wikipedia.org, creștinismul a luat amploare în secolul al IV-lea, devenind religia oficială a imperiului în urma Edictului de la Milano din 313 sub domnia lui Constantin cel Mare și a celui de la Tesalonica din 380. După moartea împăratului Teodosiu I din 395, imperiul a fost împărțit definitiv între fii săi Arcadius și Honorius, în Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit.

Constantinopol, capitala Imperiului Roman

Între Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit a urmat o serie de războaie pentru a domina Europa. Constantin cel Mare (27 februarie 274 – 22 mai 337) a condus Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, în timp ce Licinius era liderul Imperiului Roman de Răsărit. Între cei doi împărați au avut loc mai multe conflicte militare, care s-au terminat în anul 324 când Licinius a fost spânzurat. Drept urmare, Constantin cel Mare a devenit singurul împărat al celor două imperii.

Hagia Sophia, catedrala construită de pe vremea Imperiului Roman

 

Istoricii au considerat că după această victorie Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit s-au unificat. Datele tind să confirme acest lucru, deoarece Constantin cel Mare a decis ca oraşul Byzantion să fie refăcut şi modernizat. În anul 330, Constantin cel Mare a fondat Constantinopolul pe locul vechii colonii grecești Byzantion. Ba mai mult acesta a decis ca aici să fie mutată capitala Imperiului Roman.

Decizia a venit ca urmare a acțiunilor militare de pe continent, deoarece Roma era luată în vizor de triburile germanice care atacau tot mai des. Astfel că, din anul 330 și până în 1204 Constantinopolul a fost centrul economic, politic și cultural al Imperiului Roman. Acesta a devenit cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa.

Începând cu 1204, orașul a fost ocupat și jefuit de cruciații apuseni, fiind eliberat abia în 1261 de forțele Imperiului de la Niceea. A urmat o perioadă relativă de pace. După un asediu de două luni, în data de 29 mai 1453, Constantinopolul a fost cucerit de sultanul otoman Mahomed al II-lea. Orașul a devenit capitala Imperiului Otoman până la căderea acestuia în anul 1922.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot