Regina care s-a opus Imperiului Roman, mai curajoasă decât bărbații. Se spune că era mai frumoasă decât Cleopatra

02.08.2023
Regina care s-a opus Imperiului Roman, mai curajoasă decât bărbații. Se spune că era mai frumoasă decât Cleopatra

Imperiul Roman a fost unul dintre marile imperii ale omenirii. Acesta avea teritorii în Europa, Africa și Asia. Foarte puține civilizații aveau curaj să se împotrivească forței militare romane, astfel că cei care erau cuceriți deveneau parte a marelui imperiu, iar cei care luptau pentru libertate erau rași de pe fața pământului.

Cu toate acestea, unele popoare s-au împotrivit Imperiului Roman chiar și cu prețul vieții. Zenobia (240 – 275), conducătoarea Imperiului de la Palmira, a condus o revoltă contra romanilor conduși de împăratul Aurelian. Ea a fost unul dintre puținii lideri mondiali care a avut curajul să nu se supună romanilor.

Zenobia, mai frumoasă decât Cleopatra

Despre Zenobia istoricii au susținut că avea o inteligență aparte și era mai frumoasă chiar decât Cleopatra. Aceasta a devenit lidera Imperiului de la Palmira după moartea soțului ei, regele Septimiu Odenatus, în 267. Doi ani mai târziu, ea a cucerit Egiptul de la romani punându-se rău cu conducerea de la Roma, mai ales după ce l-a alungat din zonă pe prefectul Tenagino Probus.

Acesta din urmă a încercat să recucerească teritoriul, însă a fost capturat și decapitat la ordinul Zenobiei. Oamenii din acele vremuri o numeau „regina deșertului” sau „războinică a deșertului”. Trebuie precizat că Zenobia a fost cea de-a doua soție a regelui Septimiu Odenatus. Din mariajul celor doi au rezultat mai multe fete, dar și un băiat, care care ar fi trebuit să urce pe tron după asasinarea tatălui său, însă era prea mic pentru a conduce, astfel că mama lui a devenit liderul imperiului.

Toți au văzut-o pe Zenobia ca urmașa reginei Cleopatra, fiind chiar și mai frumoasă decât aceasta. Ea a devenit rapid iubită de oameni, deoarece nu se dezicea să meargă pe jos alături de soldați, dovedind totodată abilități militare foarte bune.

Imperiul de la Palmira a trebuit să facă față la doi vecini foarte puternici: Imperiul Roman și Persia Sasanidă. În timpul Zenobiei, regatul ei a trecut de la defensivă la ofensivă, reușind să cucerească Egiptul în anul 269, lucru care nu a fost deloc pe placul romanilor.

Împăratul Aurelian nu a trecut cu vederea cele întâmplate, iar între 272 și 274 a organizat o campanie militară împotriva regiunii Palmira. Cu toate că liderul roman ar fi fost dispus să îi accepte mai multe concesii Zenobiei, doar pentru a fi liniște în această zonă, ea a refuzat și s-a otrăvit nedorind să trăiască sub stăpânirea Romei.

Unii istorici însă nu sunt de acord cu această ipoteză și susțin că Zenobia a primit o vilă de lux la Tivoli, unde a trăit o viață frumoasă alături de un guvernator roman. Alții însă susțin că aceasta a fost luată ostatică, la Roma, de către împăratul Aurelian. Chiar și așa, un lucru este cert, Zenobia nu a avut destinul tragic al Cleopatrei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot