Care este sensul și originea expresiei „pâine și circ”?

03.04.2023
Care este sensul și originea expresiei „pâine și circ”?

Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai importante din istoria continentului european și al omenirii. Faimoasele campanii războinice purtate de soldații romani au legat imperiul de majoritatea regiunilor Europei, creând o rețea de drumuri care a rămas și în prezent. Cu ajutorul acestor drumuri, lumea a intrat în contact cu cultura și societatea romană. Care este sensul expresiei „circ și pâine” sau „pâine și circ” și cum a apărut?

Cum era conectată Roma cu Dacia?

pâine

Perioada confruntărilor romane cu Dacia s-a concentrat în jurul secolului I, respectiv în anii 101-102 și 105-106. Ulterior, a început așa zisa „romanizare”. La întoarcerea soldaților romani către capitala Romei, câțiva curajoși au ales să rămână în meleagurile Daciei și să se stabilească. În timp, limba și cultura celor două naționalități s-au combinat și a luat naștere o nouă națiune.

Romanii au construit un mare pod peste Dunări în 105 și au ocupat teritoriul până în 106. Ulterior au construit mai multe drumuri din piatră, cu straturi de bolovani, piatră spartă, pietriș sau nisip.

În perioada de 2 ani, romanii au construit peste 450 de kilometri. Ulterior, au fost construite drumurile secundare pentru transport de marfă. De-a lungul timpului au fost construite peste 4.000 de kilometri cu peste 25 de poduri.

Cele mai importante drumuri legau localități precum Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca), Drobeta sau Sarmizegetusa. În prezent, puține dintre ele mai sunt cunoscute sau expuse publicului. Una dintre cele mai cele mai bune exemple de drum roman este în localitatea Geoagiu Băi, Hunedoara.

Care este sensul expresiei pâine și circ?

Expresia circ și pâine vine din latinescul „panem et circenses” și a fost folosită pentru prima dată de poetul Juvenal la final de secol I în Roma Antică. Poetul Juvenal conferă expresiei o conotație peiorativă, arătând intenția împăraților de a atrage bunăvoința poporului oferindu-i distracție prin jocuri cu gladiatori.

„Dă-le pâine și circ și nu se vor răscula niciodată” (Juvenal)

Conducătorii Romei au observat că pot distrage atenția mulțimii și distruge eventualele nemulțumiri printr-un preț mic, prin pâine. În timpul jocurilor cu gladiatori și animale din Colosseum, spectatorilor li se oferea pâine pentru a fi atenți la joc și nu la jocurile politice din imperiu.

În prezent, expresia este folosită cu aceeași conotație, în care conducătorii sunt aclamați în schimbul unor promisiuni și spectacole menite să ascundă adevăratele intenții.

Foto: Destepti.ro & Mixdecultura.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot