Care este sensul și originea expresiei „pâine și circ”?

03.04.2023
Care este sensul și originea expresiei „pâine și circ”?

Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai importante din istoria continentului european și al omenirii. Faimoasele campanii războinice purtate de soldații romani au legat imperiul de majoritatea regiunilor Europei, creând o rețea de drumuri care a rămas și în prezent. Cu ajutorul acestor drumuri, lumea a intrat în contact cu cultura și societatea romană. Care este sensul expresiei „circ și pâine” sau „pâine și circ” și cum a apărut?

Cum era conectată Roma cu Dacia?

pâine

Perioada confruntărilor romane cu Dacia s-a concentrat în jurul secolului I, respectiv în anii 101-102 și 105-106. Ulterior, a început așa zisa „romanizare”. La întoarcerea soldaților romani către capitala Romei, câțiva curajoși au ales să rămână în meleagurile Daciei și să se stabilească. În timp, limba și cultura celor două naționalități s-au combinat și a luat naștere o nouă națiune.

Romanii au construit un mare pod peste Dunări în 105 și au ocupat teritoriul până în 106. Ulterior au construit mai multe drumuri din piatră, cu straturi de bolovani, piatră spartă, pietriș sau nisip.

În perioada de 2 ani, romanii au construit peste 450 de kilometri. Ulterior, au fost construite drumurile secundare pentru transport de marfă. De-a lungul timpului au fost construite peste 4.000 de kilometri cu peste 25 de poduri.

Cele mai importante drumuri legau localități precum Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca), Drobeta sau Sarmizegetusa. În prezent, puține dintre ele mai sunt cunoscute sau expuse publicului. Una dintre cele mai cele mai bune exemple de drum roman este în localitatea Geoagiu Băi, Hunedoara.

Care este sensul expresiei pâine și circ?

Expresia circ și pâine vine din latinescul „panem et circenses” și a fost folosită pentru prima dată de poetul Juvenal la final de secol I în Roma Antică. Poetul Juvenal conferă expresiei o conotație peiorativă, arătând intenția împăraților de a atrage bunăvoința poporului oferindu-i distracție prin jocuri cu gladiatori.

„Dă-le pâine și circ și nu se vor răscula niciodată” (Juvenal)

Conducătorii Romei au observat că pot distrage atenția mulțimii și distruge eventualele nemulțumiri printr-un preț mic, prin pâine. În timpul jocurilor cu gladiatori și animale din Colosseum, spectatorilor li se oferea pâine pentru a fi atenți la joc și nu la jocurile politice din imperiu.

În prezent, expresia este folosită cu aceeași conotație, în care conducătorii sunt aclamați în schimbul unor promisiuni și spectacole menite să ascundă adevăratele intenții.

Foto: Destepti.ro & Mixdecultura.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot