Cleopatra, ultima regină a Egiptului, nu era egipteană

16.09.2021
Cleopatra, ultima regină a Egiptului, nu era egipteană

Considerată o personalitate strălucitoare și atrăgătoare a lumii antice, Cleopatra a fost și una dintre cele mai faimoase figuri ale acelor vremuri.

Considerată una dintre cele mai frumoase femei ale acelor vremuri, ea a rămas în istorie pentru poveștile de dragoste pe care le-a avut cu conducătorii romani Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Cleopatra nu avea ca atuu frumusețea

Deși era născută în Egipt, Cleopatra nu era egipteană, ci a avut origini grecești. După moartea lui Alexandru cel Mare în anul 323 î.Hr., Ptolemeu al XII-lea, unul dintre generalii lui, a preluat domnia Egiptului pe care Alexandru îl cucerise de la perși.

A fost punctul de plecare al unei dinastii de conducători ai Egiptului vorbitori de limba greacă și care a rămas la conducere vreme de trei secole.

Propaganda romană a înfățișat-o pe Cleopatra ca pe o seducătoare desfrânată, care își folosea forța de atracție ca pe o armă politică.

Unii istorici pun la îndoială frumusețea Cleopatrei, folosind drept argument monedele care o înfățișează având trăsături bărbătești și cu nasul mare. De altfel, se spune că ea se înfățișa foarte masculină ca o manifestare a forței.

Regina egipteană se înconjura deseori de splendoare, dar luxul era mai puțin o îngăduință decât un instrument politic.

Totuși, Cleopatra a fost mai renumită pentru intelectul ei decât pentru aspectul fizic. Potrivit website-ului History.com, ea ajunsese la un moment dat să vorbească douăsprezece limbi și avea cunoștințe vaste în matematică, filozofie, oratorie și astronomie.

Unii istorici susțin ideea că ea ar fi studiat chiar la faimoasa Bibliotecă din Alexandria.

Cleopatra a fost rezultatul unui incest

Deși nu avea origini egiptene, Cleopatra a îmbrățișat din start cultura și obieciurile vechi ale Egiptului. A fost primul membru al dinastiei ptolemeice care a învățat limba egipteană.

La fel ca în majoritatea familiilor regale din acele vremuri, și membrii dinastiei Ptolemeu obișnuiau să se căsătorească între ei pentru a păstra puritatea sângelui. Sursele istorice arată că mulți dintre strămoții Cleopatrei s-au căsătorit cu verii sau cu frații lor.

Cleopatra s-a născut la începutul anului 69 î.Hr., fiind cel al doilea dintre cei cinci copii ai familiei. Și despre ea se crede că ar fi fost căsătorită cu doi dintre frații ei, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu al XIV-lea.

Părinții Cleopatrei erau frate și soră. Mama Cleopatrei ar fi fost, se pare, prima soție a lui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra Tryphaena. Conform mărturiilor din acea vreme, aceasta din urmă ar fi fost sora sau verișoara lui Ptolemeu.

Foto: egypttoursportal.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot