Cleopatra, ultima regină a Egiptului, nu era egipteană

16.09.2021
Cleopatra, ultima regină a Egiptului, nu era egipteană

Considerată o personalitate strălucitoare și atrăgătoare a lumii antice, Cleopatra a fost și una dintre cele mai faimoase figuri ale acelor vremuri.

Considerată una dintre cele mai frumoase femei ale acelor vremuri, ea a rămas în istorie pentru poveștile de dragoste pe care le-a avut cu conducătorii romani Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Cleopatra nu avea ca atuu frumusețea

Deși era născută în Egipt, Cleopatra nu era egipteană, ci a avut origini grecești. După moartea lui Alexandru cel Mare în anul 323 î.Hr., Ptolemeu al XII-lea, unul dintre generalii lui, a preluat domnia Egiptului pe care Alexandru îl cucerise de la perși.

A fost punctul de plecare al unei dinastii de conducători ai Egiptului vorbitori de limba greacă și care a rămas la conducere vreme de trei secole.

Propaganda romană a înfățișat-o pe Cleopatra ca pe o seducătoare desfrânată, care își folosea forța de atracție ca pe o armă politică.

Unii istorici pun la îndoială frumusețea Cleopatrei, folosind drept argument monedele care o înfățișează având trăsături bărbătești și cu nasul mare. De altfel, se spune că ea se înfățișa foarte masculină ca o manifestare a forței.

Regina egipteană se înconjura deseori de splendoare, dar luxul era mai puțin o îngăduință decât un instrument politic.

Totuși, Cleopatra a fost mai renumită pentru intelectul ei decât pentru aspectul fizic. Potrivit website-ului History.com, ea ajunsese la un moment dat să vorbească douăsprezece limbi și avea cunoștințe vaste în matematică, filozofie, oratorie și astronomie.

Unii istorici susțin ideea că ea ar fi studiat chiar la faimoasa Bibliotecă din Alexandria.

Cleopatra a fost rezultatul unui incest

Deși nu avea origini egiptene, Cleopatra a îmbrățișat din start cultura și obieciurile vechi ale Egiptului. A fost primul membru al dinastiei ptolemeice care a învățat limba egipteană.

La fel ca în majoritatea familiilor regale din acele vremuri, și membrii dinastiei Ptolemeu obișnuiau să se căsătorească între ei pentru a păstra puritatea sângelui. Sursele istorice arată că mulți dintre strămoții Cleopatrei s-au căsătorit cu verii sau cu frații lor.

Cleopatra s-a născut la începutul anului 69 î.Hr., fiind cel al doilea dintre cei cinci copii ai familiei. Și despre ea se crede că ar fi fost căsătorită cu doi dintre frații ei, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu al XIV-lea.

Părinții Cleopatrei erau frate și soră. Mama Cleopatrei ar fi fost, se pare, prima soție a lui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra Tryphaena. Conform mărturiilor din acea vreme, aceasta din urmă ar fi fost sora sau verișoara lui Ptolemeu.

Foto: egypttoursportal.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot