De ce pisicile erau considerate sacre în Egipt?

13.06.2021
De ce pisicile erau considerate sacre în Egipt?

Pe lângă faptul că sunt cele mai iubite animale de companie, se spune că pisicile au salvat civilizația de foamete și de boli. În Egiptul antic a existat o creatură care putea feri lumea de șobolanii care devastau cantități masive de cereale depozitate, scorpioni veninoși sau alte fiare mici și periculoase. Această necuvântătoare era pisica.

În Egipt, pisicile erau considerate sacre. Care este motivul?

Aceleași creaturi grațioase care acum dorm pe pernele noastre erau adevărate eroine în Egiptul antic. Generații întregi de egipteni le-au venerat. Una dintre cele mai vechi zeități ale Egiptului antic a fost zeița Mafdet, care era foarte venerată de oamenii care căutau protecție împotriva animalelor veninoase precum șerpii și scorpionii.

Aceasta era prezentată în mai multe forme, cel mai adesea ca femeie cu cap de leu, ghepard sau pisică de casă (deși uneori era întruchipată ca o pisică cu cap de femeie). Deoarece pisicile se puteau proteja împotriva micilor monștri care făceau ca locuințele egiptene să fie nesigure, Mafdet era considerată protectoarea casei și a regatului.

Mai târziu în istoria egipteană, zeița Bastet (uneori doar „Bast”) a înlocuit-o pe Mafdet ca zeița felină la alegere. La fel ca Mafdet, a fost privită ca o acerbă protectoră a casei (și mai ales a copiilor și a regalității), în mare parte datorită renumitei capacități a pisicilor de a ucide șerpi, scorpioni și alți paraziți. Adepții ei au numit-o „Ochiul lui Ra”, zeul soarelui, și au crezut că ea păzea Egiptul împotriva invaziei.

Întrucât egiptenii și-au domesticit cu adevărat pisicile, făcându-le mai degrabă membri ai familiei decât animale semi-sălbatice care au urmărit și protejat casele proprietarului lor, Bastet a devenit o zeiță a familiei, fertilității și iubirii.

Egiptenii au început să-și considere pisicile ca fiind membrii iubitori, importanți ai familiilor lor și le-au tratat cu respect și demnitate la fel ca pe proprii lor copii. Adepții cultului lui Bastet își mumificau pisicile și le plângeau în același mod în care plângeau membrii familiei umane.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot