Oamenii de știință au aflat cum a fost construit Marele Sfinx din Giza

03.11.2023
Oamenii de știință au aflat cum a fost construit Marele Sfinx din Giza

Misterul originii Sfinxului din Giza a captivat mințile oamenilor de știință și arheologilor timp de milenii. În căutarea unei explicații, cercetătorii au derulat un experiment remarcabil care aruncă o nouă lumină asupra acestui enigmatic monument. Descoperirile lor indică faptul că natura ar fi jucat un rol esențial în formarea Sfinxului.

Natura și-a pus amprenta asupra Sfinxului din Giza

Conform unei teorii susținute de experți, Marele Sfinx ar fi fost creat în principal prin procese naturale de eroziune. Experimentul a fost conceput pentru a arăta că aceste forme ciudate pot fi rezultatul acțiunii vremii și al eroziunii, iar apoi au fost conturate și sculptate de mâna omului pentru a obține forma iconică pe care o cunoaștem astăzi.

Pentru a demonstra această teorie, oamenii de știință au început prin a crea modele de lut moale, asemănătoare terenului din nord-estul Egiptului, unde se găsește Sfinxul. Aceste concepte au inclus materiale mai dure încorporate în interiorul lutului moale, pentru a simula condițiile din mediul natural.

Cu ajutorul unui jet puternic de apă, cercetătorii au spălat aceste forme, replicând astfel acțiunea vântului și a eroziunii care au sculptat Sfinxul original. Pe măsură ce procesul a evoluat, materialul mai rezistent a devenit „capul” leului și au apărut multe alte caracteristici ale Marelui Sfinx.

Descoperirile noastre oferă o posibilă origine a Sfinxului, care arată că ar fi fost creat prin eroziune. Experimentele noastre au arătat că, în mod surprinzător, formele asemănătoare Sfinxului pot, de fapt, să provină din materiale erodate, a povestit Leif Ristroph, profesor asociat la NYU, potrivit sky.com.

Teoria rezultată din acest experiment sugerează că monumentul ar fi putut fi format inițial de forțele naturii, iar intervenția ulterioară a omului i-a dat forma sa distinctivă. Acest lucru oferă o perspectivă nouă și interesantă asupra originii Sfinxului din Giza, deschizând calea pentru mai multe cercetări și dezvăluind că natura are o contribuție semnificativă în creația unor monumente legendare precum acesta.

Sfinxul din Giza, o minune antică

Sfinxul din Giza este o statuie gigantică și iconică a unui leu cu cap de om situată în apropiere de Piramidele din Giza, Egipt. Este una dintre cele mai recunoscute și celebre structuri din lume și face parte din complexul piramidal care include Piramida lui Khufu (cunoscută și sub numele de Marea Piramidă) și Piramida lui Khafre. Sfinxul este datat aproximativ în jurul anului 2500 î.Hr. și este una dintre cele mai vechi statui colosale din lume.

Sfinxul din Giza reprezintă un leu cu corpul acoperit cu un strat de nisip și pietriș și are un cap uman. În mod tradițional, este asociat cu faraonul Khafre, căruia i se atribuie construcția Piramidei lui Khafre. Cu toate acestea, originile și scopul său rămân în mare parte subiect de dezbatere și cercetare.

Sfinxul este considerat o capodoperă arhitecturală și o emblemă a Egiptului antic. A fost subiectul a numeroase teorii și legende de-a lungul istoriei, care au încurajat cercetătorii să încerce să dezvăluie misterele legate de vechimea și semnificația sa. Este, de asemenea, o atracție turistică majoră, adunând mii de vizitatori din întreaga lume pentru a admira această remarcabilă creație a antichității.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot