Farouk, Rege al Egiptului, unul dintre cei mai nebuni monarhi din istorie. De ce a interzis achiziția de mașini roșii?

18.05.2022
Farouk, Rege al Egiptului, unul dintre cei mai nebuni monarhi din istorie. De ce a interzis achiziția de mașini roșii?

Regele Farouk este considerat de mulți istorici ca fiind unul dintre cei mai ciudați conducători. Regele Farouk s-a născut în anul 1920 și a murit la doar 45 de ani. Atât prin comportament, cât și prin deciziile pe care obișnuia să le ia, Farouk a rămas în istorie ca un conducător nebun și nu ca un lider.

 

Egiptul a fost încă din trecut o societate în care femeia era supusă bărbatului. Tatăl lui Farouk, Fuad I, obișnuia să-și umilească soția, Nazli, iar uneori nu-i dădea voie să iasă din palat. Strictețea bărbatului era resimțită și de tânărul viitor rege. Pedepsele erau la ordinea zilei, iar pe mama sa o vedea ziua timp de o oră.

Rege răsfățat și capricios

Comportamentul tiran al tătălui său i-a lăsat traume adânci Regelui Farouk atunci când a crescut. Acesta mai avea cinci surori și a fost în permanență alintatul lor. Acest lucru l-a transformat într-un copil răsfațat și capricios, iar slujitorii palatului obișnuiau să sărute pământul în fața lui, dar și mâna.

Regele Farouk a crescut într-o bogăție fabuloasă, iar lipsa mamei, duritatea tatălui și răsfățul surorilor, l-au determinat să fie indolent, să nu învețe și să lenevească tot timpul. Familia l-a încurajat să meargă în Marea Britanie la studii, însă acesta, arogant a mers doar ca să fac act de prezență, fiind convins că va primi răspunsurile subiectelor. În mod clar, a picat examenele.

Farouk a preluat tronul la vârsta de 16 ani după moartea tatălui său, în aprilie 1936. Domnia lui a început destul de promițător când băiatul-rege a declarat supușilor săi la: „Sunt pregătit pentru toate sacrificiile în cauza datoriei mele… Poporul meu nobil, sunt mândru de tine și de loialitatea ta… Noi vom reuși și vom fi fericiți”, scrie The National News.

Iresponsabilitatea Regelui Farouk a crescut și mai mult după preluarea tronului. În ciuda faptului că a declarat că își va ajuta poporul, acesta din urmă trăia într-o sărăcie lucie. Cu toate că țara se scălda în mizerie, regelui nu-i păsa și se delecta săptămânal cu specialități și delicatese culinare.

Mai mult decât atât, multe gesturi iresponsabile i se păreau de-a dreptul amuzante. O întâmplare de acest gen a avut loc atunci când Regina Maria a României a vizitat Egiptul pentru a se întâlni cu mama sa, Nazli. Regele Farouk a vrut să-i prezinte reginei caii regali și i-a adus în harem. Odată ajunși acolo, caii au murdărit podeaua palatului chiar în fața celor două doamne, făcându-și nevoile. Animalele, tot animale.

Un alt aspect dubios la care a recurs tânărul monarh a fost concedierea angajaților britanici. În locul lor a adus italieni, fiind un admirator înrăit al lui Benito Mussolini.

Viața personală a ultimului rege al Egiptului a fost zdruncinată de alegeri total nepotrivite. Împreună cu mama sa a luat decizia să se căsătorească cu o fată din popor, Safinaz. Astfel, prima lui soție avea doar 15 ani când s-a măritat cu el. Familia adolescentei a fost împotrivă, însă după ce tatăl fetei a fost ridicat la gradul de Pașă, căsătoria a avut loc.

Numele tinerei a fost schimbat ulterior în Farida. Regele era de părere că toți cei care poartă un nume care începe cu „F” au noroc. Acesta a fost și motivul pentru care copiii să au primit numele Ferial, Fawzia, Fadia și Fuad al II-lea.

În 1951, regele s-a căsătorit cu cea de-a doua soție, Nariman (de care avea să divorțeze doar trei ani mai târziu), dar, până atunci, își pierdea stăpânirea dinastiei regale de aproape 150 de ani. Armata complotase de mult să scape de un monarh pe care nu numai că îl considera responsabil pentru înfrângerea catastrofală în fața Israelului, dar care era încă aliat cu un regim britanic mult urât, care dominase Egiptul de când ocupase prima dată statul nord-african în 1882.

Fapte nebunești ale Regelui Farouk

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot