Lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată în Italia

30.12.2021
Lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată în Italia

Italia și-a câștigat pe bună dreptate locul printre destinațiile de top de vizitat obligatoriu. Aici, pizza, pastele și gelato sunt legendare, muzeele găzduiesc unele dintre cele mai faimoase opere de artă, iar istoria țării este plină de povești fascinante.

De obicei, când călătorești într-o țară străină ai tendința să observi multe detalii mici care pot părea ciudate sau de neînțeles. Unele dintre ele te pot afecta în mod pozitiv sau negativ. Iată câteva lucruri pe care să nu le faci niciodată când ajungi în Italia.

Viața în Italia, o călătorie

Nu te aștepta la un mic-dejun bogat. Micul dejun nu este o masă uriașă în Italia. De fapt, majoritatea italienilor beau doar un espresso și poate ronțăi un fursec dulce pentru a-și începe ziua. Mai multe restaurante servesc turiștilor meniuri cu produse simple pentru micul dejun, cum ar fi ouă, felii de carne, produse de patiserie, brânzeturi și pâine.

Nu lăsa bacșiș mare. Să-ți dai seama cât de mult să lași bacșiș într-o țară străină poate fi dificil. În Italia, este destul de simplu: cât mai mic. Este important de știut că bacșișul nu este așteptat.

Dacă te simți inconfortabil să nu lași bacșiș, lasă între unu până la trei euro pentru mese obișnuite și aproximativ 10 la sută pentru un serviciu bun la unități mai selecte. Cu toate acestea, ai grijă să verifici dacă serviciul nu a fost deja inclus (va fi menționat în factură).

Vrei cappuccino? Nu-l comanda după 11.00 dimineața. Cappuccino este o băutură pe care italienii o beau dimineața alături de un croissant sau alt produs dulce. Pentru ei este o jignire să comanzi această băutură după ora 11 dimineața. În schimb, turiștii pot comanda un macchiato, dacă vor să nu-și jugnească prietenii italieni sau dacă vor neapărat un strop de lapte în cafea.

Ai grijă cu brânza peste paste cu pește sau fructe de mare. Italienii consideră acest obicei o infracțiune. Combinația dintre brânză și paste cu pește sau fructe de mare este o combinație complet greșită în viziunea celor din Italia.

Respectă „eticheta mâncatului de paste”. Nu le tăia niciodată cu un cuțit. Dacă vrei să folosești cuțitul pentru a te delecta cu niște paste, uită de el! Italienii nu concep folosirea cuțitului pentru a tăia pastele, ci respectă o etichetă anume: spaghetele se înfășoară cu furculița în farfurie.

Dacă ai mers în alt loc decât în Italia și ai mâncat Fettuccine Alfredo, fii sigur că aici nu vei găsi acest preparat cu paste, unt și parmezan, uneori gătit cu pui la grătar sau smântână în meniuri. Cu toate acestea, la restaurantul „ll Vero Alfredo”, din centrul Romei, poți servi adevărata fettuccina „Alfredo”, după o rețetă transmisă din generație în generație.

Ai grijă cum te îmbraci dacă ai în plan să vizitezi lăcașuri sfinte. Nu purta sandale, pantaloni scurți, șlapi sau maiouri. Dacă totuși printre obiectivele turistice planificate apare și o biserică, asigură-te că ai la tine o eșarfă mare pentru a ascunde părțile golașe.

Limba engleză nu este o limbă vorbită peste tot în Italia. Prin urmare, învață câteva cuvinte și expresii în italiană sau folosește google translate, dar cu atenție, unele interpretări ale faimosului „dicționar” pot da naștere la situații amuzante.

Italienii nu sunt punctuali. În Italia se aplică vorba „timpul este relativ”. Asigură-te că cu mult înainte că locurile pe care vrei să le vizitezi sunt deschise. Programul magazinelor, al restaurantelor este extrem de flexibil.

Nu vorbiți în Italia despre Mafie. Prejudecățile sunt peste tot în lume și fiecare popor are o istorie a lui, dar asta nu înseamnă că toți sunt la fel. Nici românii nu sunt toți țigani, nu?

Nu chema un taxi fluturând disperat din mâini. Dacă vrei să iei un taxi cel mai bine comanzi sau mergi în stațiile amenajate special. În Italia șoferii de taxi nu opresc pe stradă la semnalul cuiva.

Plimbare plăcută în minunata și fascinanta Italie!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot