De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?

12.04.2024
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?

Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de italieni au plecat din Peninsulă de sărăcie căutând alte oportunități. La începutul anilor 1900, orice italian visa să emigreze în Statele Unite ale Americii, Tărâmul Fărăguinței. La acea vreme, America îi primea cu brațele deschise întrucât chiar emigranții erau cei care avea să construiască ceea ce sunt Statele Unite ale Americii astăzi.

În anii 1880, erau în jur de 300.000; în anii 1890, 600.000; în deceniul de după aceea, mai mult de două milioane. Până în 1920, când imigrația a început să scadă, peste 4 milioane de italieni veniseră în Statele Unite și reprezentau mai mult de 10% din populația născută în străinătate a națiunii, notează loc.gov. Aceasta este considerată și astăzi cea mai mare migrație voluntară din istoria lumii.

De ce au părăsit italienii țara natală?

Dar, ce i-a împins pe italieni să-și părăsească țara natală? Ei bine, în primul rând criza economică prin care trecea Italia după unificarea începută în anul 1848 și finalizată abia după Primul Război Mondial (1914-1918). Decenii de conflicte interne au lăsat în urmă ani de violență, haos social și sărăcie larg răspândită. Țăranii din sudul Italiei, în principal din sărace, au fost cei care au tras economia în jos.

Imigrant. O persoană nelămurită, care crede că o ţară este mai bună decât alta. (Ambrose Bierce)

Bolile și dezastrele naturale prin care a trecut noua națiune, i-a făcut pe italieni să se gândească la noi tărâmuri. Pe măsură ce transportul transatlantic a devenit mai accesibil și pe măsură ce vestea despre prosperitatea americană a venit prin intermediul imigranților care se întorceau și al recrutorilor din SUA, italienilor le era din ce în ce mai dificil să reziste chemării teantației Americii. Așadar, „L’America”, așa cum o numeau ei, a devenit pentru milioane de italieni o nouă casă.

Plecau tații și fiii mari

Majoritatea dintre cei care alegeau să imigreze erau fermieri și muncitori care căutau o sursă stabilă de venit. Milioane de dolari au plecat din Statele Unite cu destinația Italia, acolo unde imigranții trimiteau acasă bani rudelor sărace.

La acea vreme Statele Unite ale Americii recrutau activ muncitori din Italia și din alte părți pentru a umple deficitul de forță de muncă care a existat în anii de după Războiul Civil. Adesea, tatăl și fiii mai mari mergeau primii, lăsând în urmă mama și restul familiei până când membrii bărbați își puteau permite trecerea peste Atlantic.

Potrivit istoricului Thomas J. Arhidiacon, 46% dintre italienii care au intrat în SUA între 1899 și 1924 s-au întors definitiv acasă. Cei care au ales să rămână în Statele Unite ale Americii au deschis restaurante și afaceri, unele dintre ele fiind prospere și astăzi.

Foto: globalboston.bc.edu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot