Campione d’Italia, orașul italian înconjurat în întregime de Elveția

02.04.2024
Campione d’Italia, orașul italian înconjurat în întregime de Elveția

Toată lumea știe că Elveția se învecinează cu Italia, dar puțini sunt cei care au auzit despre povestea regiunii Campione din Lugano, o enclavă italiană din provincia Como, regiunea Lombardia. Această regiune care aparține Italiei este complet înconjurată de Elveția. Cum s-a ajuns în această situație?

Campione d’Italia, o mini Italia în Elveția

Conform definiției, o exclavă este o porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state. Fix ceea ce este și Campione d’Italia. Dar, și o enclavă, întrucât este un teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt.

Ei bine, locuitorii localității Campione (care aparținuse în trecut provinciei Tessin, provincie care, la rândul ei, aparținuse regatului Lombardia) n-au fost de acord să devină cetățeni elvețieni în anul 1798, când provincia Tessin a fost atribuită Elveției. Astfel că regiunea Campione a devenit în acest fel o exclavă a regatului Lombardia, iar din anul 1871 (după unificarea Italiei) o exclavă a Italiei. Enclava a căpătat „statutul special” în secolul al XVIX-lea, în urma reunificării Italiei. Atunci, Elveţia şi Italia au făcut un schimb de teritorii, localitatea Campione d’Italia fiind, tehnic vorbind, transferată Italiei.

Sufixul „d’Italia” a fost adăugat în secolul al XX-lea, la cererea lui Benito Mussolini, liderul politic italian care a devenit dictatorul fascist al Italiei din anul 1925 și până în 1945, la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Campione d’Italia, administrat de două state

Locuitorii din Campione d’Italia (2.000 de suflete) sunt obișnuiți cu statutul lor ciudat, care se întinde pe mai bine de un mileniu. Conform unui acord de lungă durată între cele două țări, aceștia lucrau pe teritoriul vamal elvețian, plăteau facturi cu franci elvețieni, dar erau deserviți de poliția italiană care conducea mașini cu licență elvețiană.

Serviciile municipale, de la colectarea gunoiului până la educație, au fost furnizate de Elveția. În anul 2016, însă, Roma a cerut Elveţiei să cedeze în totalitate controlul enclavei, astfel că de la 1 ianuarie 2020 ea a devenit parte a Uniunii Europene.

Orașul este cunoscut pentru cel mai vechi și mai mare cazino din Europa, Casino d’Campione, scrie bbc.com. Din păcate, cazinoul a fost brusc închis în anul 2018, lăsând sute de oameni fără loc de muncă.

Foto: ilfattoquotidiano.it

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot