Campione d’Italia, orașul italian înconjurat în întregime de Elveția

02.04.2024
Campione d’Italia, orașul italian înconjurat în întregime de Elveția

Toată lumea știe că Elveția se învecinează cu Italia, dar puțini sunt cei care au auzit despre povestea regiunii Campione din Lugano, o enclavă italiană din provincia Como, regiunea Lombardia. Această regiune care aparține Italiei este complet înconjurată de Elveția. Cum s-a ajuns în această situație?

Campione d’Italia, o mini Italia în Elveția

Conform definiției, o exclavă este o porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state. Fix ceea ce este și Campione d’Italia. Dar, și o enclavă, întrucât este un teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt.

Ei bine, locuitorii localității Campione (care aparținuse în trecut provinciei Tessin, provincie care, la rândul ei, aparținuse regatului Lombardia) n-au fost de acord să devină cetățeni elvețieni în anul 1798, când provincia Tessin a fost atribuită Elveției. Astfel că regiunea Campione a devenit în acest fel o exclavă a regatului Lombardia, iar din anul 1871 (după unificarea Italiei) o exclavă a Italiei. Enclava a căpătat „statutul special” în secolul al XVIX-lea, în urma reunificării Italiei. Atunci, Elveţia şi Italia au făcut un schimb de teritorii, localitatea Campione d’Italia fiind, tehnic vorbind, transferată Italiei.

Sufixul „d’Italia” a fost adăugat în secolul al XX-lea, la cererea lui Benito Mussolini, liderul politic italian care a devenit dictatorul fascist al Italiei din anul 1925 și până în 1945, la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Campione d’Italia, administrat de două state

Locuitorii din Campione d’Italia (2.000 de suflete) sunt obișnuiți cu statutul lor ciudat, care se întinde pe mai bine de un mileniu. Conform unui acord de lungă durată între cele două țări, aceștia lucrau pe teritoriul vamal elvețian, plăteau facturi cu franci elvețieni, dar erau deserviți de poliția italiană care conducea mașini cu licență elvețiană.

Serviciile municipale, de la colectarea gunoiului până la educație, au fost furnizate de Elveția. În anul 2016, însă, Roma a cerut Elveţiei să cedeze în totalitate controlul enclavei, astfel că de la 1 ianuarie 2020 ea a devenit parte a Uniunii Europene.

Orașul este cunoscut pentru cel mai vechi și mai mare cazino din Europa, Casino d’Campione, scrie bbc.com. Din păcate, cazinoul a fost brusc închis în anul 2018, lăsând sute de oameni fără loc de muncă.

Foto: ilfattoquotidiano.it

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot