Elveția este, de departe, una dintre cele mai interesante țări din Europa. Situată în centrul Europei între Franța, Germania, Austria și Italia, „Țara Cantoanelor” este unul dintre statele cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. Iată câteva curiozități despre Elveția:
Elveția este denumită și țara cantoanelor, fiindcă este o confederație federală formată din 26 de state (cantoane) autonome;
Elveția are de mai bine de două secole statutul de țară neutră. Statutul neutru al elveţienilor a fost stabilit definitiv la sfârşitul Războaielor Napoleoniene, când marile puteri europene au ajuns la concluzia că o Elveţie neutră ar fi în beneficiul tuturor;
La o populație de aproximativ 8 milioane de locuitori, Elveția are peste 300.000 de buncăre antiatomice;
În ciuda faptului că este o țară neutră, Elveția are în acest moment un dispozitiv militar de peste 200.000 de oameni, cu tot cu rezerve.
Armata Elveției are un istoric cu care nu se mândrește. Armata elvețiană a invadat de trei ori în istorie vecinii din Liechtenstein din… greșeală.
Alături de Vatican, Elveția se numără printre puținele țări cu drapelul de formă pătrată.
Aproximativ 25% din populație este străină. Peste 80% dintre străinii care locuiesc în Elveția provin din țări europene și aproape jumătate dintre ei provin doar din Franța, Germania, Italia, Portugalia, scrie studyinginswitzerland.com.
În ciuda faptului că Elveția este promovată ca fiind „casa Alpilor”, doar 15% din întreg lanțul muntos se află pe teritoriul „Țării Cantoanelor”.
Sinuciderea asistată este legală în Elveția. Acest lucru a dus la un aflux de oameni numiți „turiști sinucigași” care vin în Elveția, în principal în Cantonul Zurich, cu singurul scop de a se sinucide.
Tunelul Gotthard din Elveția este cel mai lung din lume. Acesta măsoară 57 km și construcția sa a durat 17 ani.
Celebra formula E=MC2 a lui Albert Einstein a luat naștere în Elveția. Acesta a dezvoltat teoria relativității în timp ce studia și locuia la Berna, după ce a renunțat la cetățenia germană pentru a evita să se înroleze.
Elveția nu are președinte ales. Consilul Federal este alcătuit din 7 membri și fiecare îndeplinește funcția de șef al statului pentru o perioadă de un an.
Elvețienii nu muncesc duminica. Aceștia preferă ca duminica să petreacă o zi în familie sau să citească o carte.
În Elveția cei care dețin un câine sunt obligați să plătească impozit pentru patruped. Suma diferă de la un canton la altul.
Dacă ar izbucni un conflict armat, Elveția ar putea să blocheze accesul terestru în țară pentru că tunelele și multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oțel ce pot fi ridicate la o simplă apăsare de buton. Toate podurile din Elveția sunt dotate cu niște „cutii pentru bombe” și pot fi prăbușite la pământ în câteva secunde, dacă situația o cere.
În Elveția sunt patru limbi oficiale astfel: germana, franceza, italiana și retoromana.
Ajutorul de șomaj din Elveția este plătit pentru o perioadă de doi ani. Ba mai mult, cei care beneficiază de acesta au și concediu plătit de stat.
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot