De ce au invadat italienii Etiopia?

06.09.2022
De ce au invadat italienii Etiopia?

Astăzi, un război între o țară europeană și una africană pare o utopie. Însă, cu mai puțin de 100 de ani în urmă, Italia invada Etiopia. De fapt, în anul 1935, Regatul Italiei declara război Imperiului Etiopian, în ceea ce avea să fie al doilea conflict dintre cele două țări.

În anul 1896, Regatul Italiei a încercat să ocupe Imperiul Etiopiei, statul fără ieșire la mare situat în vecinătatea Kenyei, Sudanului și Somaliei. Războiul s-a încheiat cu victoria africanilor la Adoua, acesta fiind prima dată când o armată africană câștiga un război purtat împotriva unei mari puteri coloniale din Europa, conform rfi.ro.

Mussolini și ambițiile sale africane

În anii ’30, Benito Mussolini ajunge la putere și la scurtă vreme plănuiește să atage Imperiul Etiopian, care era condus de împăratul Haile Selassie. Pe data de 3 octombrie 1935, italienii intră în Etiopia. Mussolini voia Etiopia pentru ale sale rezerve de aur, tantal, cât și marmură, potasiu, minereu de fier și gaz natural.

În ciuda faptului că Italia era mai bine înarmată, etiopienii nu au cedat. Se poartă luni întregi de lupte aprige și abia sfârșitul lunii ianuarie 1936 italienii obțin succese notabile, dar nu decisive. Etiopienii aveau în mare parte armament vechi și nu dispuneau de aviație. Europenii folosesc gaze otrăvitoare, bombardamente aeriene, aruncătoare de flăcări și îi duc pe deținuți în lagăre de concentrare, scrie britannica.com.

Liga Națiunilor a condamnat invazia italiană din anul 1935 și a votat pentru a impune sancțiuni economice agresorului. Sancțiunile au rămas ineficiente din cauza lipsei generale de sprijin

În luna mai, însă, italienii reușesc să ocupat capitala Etiopiei, Addis Abeba. Împăratul etiopian, Haile Selassie a fost forțat să se exileze. Fascistul Mussoilini, primul ministru de la acea vreme, avea să declare de la un balcon situat în piața Veneției din Roma:

„Etiopia este italiană!”

După victoria Italiei, Regele italian Victor Emmanuel al II-lea a fost proclamat împărat al Etiopiei, iar mareșalul Pietro Badoglio guvernator general al noii colonii. Totuși, Etiopia nu a stat prea mult sub stăpânirea peninsularilor.

În iunie 1940, Mussolini a intrat alături de Adolf Hitler, în cel de-al Doilea Război Mondial. În Etiopia s-au desfășurat lupte între armata italiană față de forțele unite ale Marii Britanii, Commenwealthului, Franței libere, Belgiei libere și armatei etiopiene de eliberare. În cursul Campaniei Est-Africane care a durat până spre sfârșitul anului 1941, trupele italiene au fost înfrânte, Etiopia a fost eliberată și suveranul ei, Haile Selassie, a revenit din exil. Acesta a domnit până în 1974, când a fost înlăturat de o lovitură de stat, care a dus Etiopia în orbita Uniunii Sovietice.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot