De ce au invadat italienii Etiopia?

06.09.2022
De ce au invadat italienii Etiopia?

Astăzi, un război între o țară europeană și una africană pare o utopie. Însă, cu mai puțin de 100 de ani în urmă, Italia invada Etiopia. De fapt, în anul 1935, Regatul Italiei declara război Imperiului Etiopian, în ceea ce avea să fie al doilea conflict dintre cele două țări.

În anul 1896, Regatul Italiei a încercat să ocupe Imperiul Etiopiei, statul fără ieșire la mare situat în vecinătatea Kenyei, Sudanului și Somaliei. Războiul s-a încheiat cu victoria africanilor la Adoua, acesta fiind prima dată când o armată africană câștiga un război purtat împotriva unei mari puteri coloniale din Europa, conform rfi.ro.

Mussolini și ambițiile sale africane

În anii ’30, Benito Mussolini ajunge la putere și la scurtă vreme plănuiește să atage Imperiul Etiopian, care era condus de împăratul Haile Selassie. Pe data de 3 octombrie 1935, italienii intră în Etiopia. Mussolini voia Etiopia pentru ale sale rezerve de aur, tantal, cât și marmură, potasiu, minereu de fier și gaz natural.

În ciuda faptului că Italia era mai bine înarmată, etiopienii nu au cedat. Se poartă luni întregi de lupte aprige și abia sfârșitul lunii ianuarie 1936 italienii obțin succese notabile, dar nu decisive. Etiopienii aveau în mare parte armament vechi și nu dispuneau de aviație. Europenii folosesc gaze otrăvitoare, bombardamente aeriene, aruncătoare de flăcări și îi duc pe deținuți în lagăre de concentrare, scrie britannica.com.

Liga Națiunilor a condamnat invazia italiană din anul 1935 și a votat pentru a impune sancțiuni economice agresorului. Sancțiunile au rămas ineficiente din cauza lipsei generale de sprijin

În luna mai, însă, italienii reușesc să ocupat capitala Etiopiei, Addis Abeba. Împăratul etiopian, Haile Selassie a fost forțat să se exileze. Fascistul Mussoilini, primul ministru de la acea vreme, avea să declare de la un balcon situat în piața Veneției din Roma:

„Etiopia este italiană!”

După victoria Italiei, Regele italian Victor Emmanuel al II-lea a fost proclamat împărat al Etiopiei, iar mareșalul Pietro Badoglio guvernator general al noii colonii. Totuși, Etiopia nu a stat prea mult sub stăpânirea peninsularilor.

În iunie 1940, Mussolini a intrat alături de Adolf Hitler, în cel de-al Doilea Război Mondial. În Etiopia s-au desfășurat lupte între armata italiană față de forțele unite ale Marii Britanii, Commenwealthului, Franței libere, Belgiei libere și armatei etiopiene de eliberare. În cursul Campaniei Est-Africane care a durat până spre sfârșitul anului 1941, trupele italiene au fost înfrânte, Etiopia a fost eliberată și suveranul ei, Haile Selassie, a revenit din exil. Acesta a domnit până în 1974, când a fost înlăturat de o lovitură de stat, care a dus Etiopia în orbita Uniunii Sovietice.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot