Codul mafioților italieni: De ce nu are voie un bărbat înșelat să facă parte din Mafie?

16.11.2023
Codul mafioților italieni: De ce nu are voie un bărbat înșelat să facă parte din Mafie?

Una dintre cele mai închise și mai ermetice organizații este mafia. Povestea mafiei italiene începe în secolul al XIX-lea în Sicilia. De atunci și până astăzi, mafioții au și-au extins activitățile criminale și s-au înrădăcinat și mai mult în politica și economia siciliană. Nu oricine poate face parte din mafie. Există un cod care trebuie respectat cu sfințenie atât de cei care sunt în organizație, cât și de cei care vor să intre.

Codul mafioților cu bune și cu rele

În anul 2007, la capturarea lui Salvatore Lo Piccolo, capul mafiei siciliene, au fost găsite mai multe documente, care au inclus şi aceste reguli urmate de membrii „Cosa Nostra”. Cotidianul italian Il Messaggero a speculat că codul ar fi putut fi folosit de Lo Piccolo pentru a accelera recrutarea de noi mafioți, după ce a preluat frâiele organizației. Conform Reuters.com, regulile pe care le respectau şi urmau mafioţii italieni sunt:

„Jur să fiu credincios Cosa Nostra. Dacă trădez, carnea mea ar trebui să ardă”, se arată în text, care continuă să stabilească un cod moral pentru membrii mafiei.

„Nu te uiți la soțiile celor care ne sunt prieteni”, spune codul, care interzice mafioților să frecventeze barurile. Aceeași conduită spune că ar trebui să-și respecte soțiile și exclude din mafie pe oricine are „un comportament care nu respectă valorile morale”.

„Vulturul nu vânează muște” (mafiot italian)

Codul mafioților italieni interzice ca membrii să aibă orice fel de legătură cu un ofițer de poliție și spune că mafioții nu ar trebui să fie niciodată nașul copiilor unui polițist sau invers.

Mafioții trebuie să spună adevărul atunci când sunt interogați de superiorii lor și nu trebuie să fure de la familiile mafiote. „Aveți datoria în orice moment să fiți disponibil pentru Cosa Nostra, chiar dacă soția dumneavoastră este pe cale să nască”, stă scris în cod.

Membrii mafiei pun mare preț pe punctualitate. „Întâlnirile trebuie să fie neapărat respectate, nu se tolerează întârzieri”, stă scris pe hârtie.

Bărbații înșelați nu pot face parte din mafie

Bărbații care au fost înșelați nu sunt eligibili să se alăture mafiei. Motivul? În societatea italiană se consideră o umilință supremă să fii înșelat. Totodată, codul specifică faptul că „Soţiile trebuie tratate cu respect. Nu puţini au fost cei pedepsiţi pentru că nu îşi respectau soţiile”.

În Italia sunt trei mari grupări mafiote: Cosa Nostra, Camorra și Ndrangheta. Conform estimărilor, mafia din Peninsulă câștigă anual peste 75 de miliarde de euro din taxa de protecție și alte afaceri ilegale.

Foto: history.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot