Unde se fabrică moneda euro? Dar bancnotele euro?

22.11.2021
Unde se fabrică moneda euro? Dar bancnotele euro?

Moneda euro a intrat pe piață la 1 ianuarie 1999 și este bacnota oficială în 19 din cele 27 de state din Uniunea Europeană. Aceste țări sunt: Germania, Grecia, Irlanda, Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Totodată, bancnota euro mai este utilizată cu acordul comunității în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, în timp ce alte două state, Kosovo și Muntenegru, folosesc moneda europeană fără să aibă acordul UE.

Unde se fabrică moneda euro?

Moneda euro este folosită de peste 334 de milioane de europeni și are un proces de producție foarte complex. Producerea bancnotelor se face de către băncile centrale ale statelor membre din Uniunea Europeană în colaborare cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Inițial, aceste unități financiare calculează necesarul de bancnote pentru un an de zile, înainte de a începe producția. Totodată, băncile naționale creează bancnote noi pentru a le înlocui pe cele necorespunzătoare și a face față perioadei de vârf, când schimburile comerciale sunt foarte mari, dar și pentru a face față situațiilor neprevăzute.

Băncile centrale naționale calculează care va fi cererea de monedă euro într-un an, în timp ce BCE face prognoze la nivel european. În Europa, există 11 imprimerii care produc moneda euro, respectând cele mai înalte standarde de securitate.

În vederea eficientizării producerii bancnotelor, tipărirea acestora este partajată între diferite bănci centrale. BCE alocă volume de producţie unui număr de bănci care, ulterior, furnizează o proporţie specifică din producţia anuală totală de una sau mai multe cupiuri (bilet de hârtie cu imprimare specială emis ca ban cu o anumită valoare nominală). Banca respectivă suportă costurile de producţie aferente ponderii alocate. De exemplu, în anul 2017 băncile centrale din Franţa, Germania şi Italia au produs 1,7 miliarde de bancnote de 50 de euro, potrivit adevarul.ro.

Indiferent de imprimeria unde sunt realizate, toate bancnotele euro arată la fel, respectând toate standardele de siguranță. Bancnotele sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac pur, care le asigură rezistenţa la uzură. Elementele de siguranță se găsesc în toate bancnotele emise, precum: filigranul şi firul de siguranţă. Totodată, sunt folosite diferite tipuri de plăci, cerneluri speciale şi mai multe procese: imprimarea ofset şi imprimarea intaglio, presarea la cald în cazul hologramei şi imprimarea serigrafică pentru numerele care îşi schimbă culoarea.

Când va trece România la zona euro?

Politicieni români au anunțat, inițial, că România va trece la zona euro în anul 2024. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus pare că a înlesnit acest proces de aderare, iar țara noastră va adopta moneda euro ca monedă oficială abia în anul 2026, dacă nu chiar 2028, potrivit liderilor politicieni români.

Surprinzător sau nu, vecinii noștri bulgari au anunțat că vor trece la moneda euro în anul 2024 și se pare că se țin de acest obiectiv. Pentru a adera la zona euro, fiecare stat trebuie să îndeplinească anumite condiții economico-financiare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot