Unde se fabrică moneda euro? Dar bancnotele euro?

22.11.2021
Unde se fabrică moneda euro? Dar bancnotele euro?

Moneda euro a intrat pe piață la 1 ianuarie 1999 și este bacnota oficială în 19 din cele 27 de state din Uniunea Europeană. Aceste țări sunt: Germania, Grecia, Irlanda, Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Totodată, bancnota euro mai este utilizată cu acordul comunității în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, în timp ce alte două state, Kosovo și Muntenegru, folosesc moneda europeană fără să aibă acordul UE.

Unde se fabrică moneda euro?

Moneda euro este folosită de peste 334 de milioane de europeni și are un proces de producție foarte complex. Producerea bancnotelor se face de către băncile centrale ale statelor membre din Uniunea Europeană în colaborare cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Inițial, aceste unități financiare calculează necesarul de bancnote pentru un an de zile, înainte de a începe producția. Totodată, băncile naționale creează bancnote noi pentru a le înlocui pe cele necorespunzătoare și a face față perioadei de vârf, când schimburile comerciale sunt foarte mari, dar și pentru a face față situațiilor neprevăzute.

Băncile centrale naționale calculează care va fi cererea de monedă euro într-un an, în timp ce BCE face prognoze la nivel european. În Europa, există 11 imprimerii care produc moneda euro, respectând cele mai înalte standarde de securitate.

În vederea eficientizării producerii bancnotelor, tipărirea acestora este partajată între diferite bănci centrale. BCE alocă volume de producţie unui număr de bănci care, ulterior, furnizează o proporţie specifică din producţia anuală totală de una sau mai multe cupiuri (bilet de hârtie cu imprimare specială emis ca ban cu o anumită valoare nominală). Banca respectivă suportă costurile de producţie aferente ponderii alocate. De exemplu, în anul 2017 băncile centrale din Franţa, Germania şi Italia au produs 1,7 miliarde de bancnote de 50 de euro, potrivit adevarul.ro.

Indiferent de imprimeria unde sunt realizate, toate bancnotele euro arată la fel, respectând toate standardele de siguranță. Bancnotele sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac pur, care le asigură rezistenţa la uzură. Elementele de siguranță se găsesc în toate bancnotele emise, precum: filigranul şi firul de siguranţă. Totodată, sunt folosite diferite tipuri de plăci, cerneluri speciale şi mai multe procese: imprimarea ofset şi imprimarea intaglio, presarea la cald în cazul hologramei şi imprimarea serigrafică pentru numerele care îşi schimbă culoarea.

Când va trece România la zona euro?

Politicieni români au anunțat, inițial, că România va trece la zona euro în anul 2024. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus pare că a înlesnit acest proces de aderare, iar țara noastră va adopta moneda euro ca monedă oficială abia în anul 2026, dacă nu chiar 2028, potrivit liderilor politicieni români.

Surprinzător sau nu, vecinii noștri bulgari au anunțat că vor trece la moneda euro în anul 2024 și se pare că se țin de acest obiectiv. Pentru a adera la zona euro, fiecare stat trebuie să îndeplinească anumite condiții economico-financiare.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising