Care este cea mai veche limbă care se vorbește și azi în Europa?

20.10.2021
Care este cea mai veche limbă care se vorbește și azi în Europa?

În nord-estul Spaniei și sud-vestul Franței locuitorii vorbesc cea mai veche limbă vie din Europa. Majoritatea lingviștilor, experților și cercetătorilor spun acest lucru. Basca euskara este o limbă foarte veche a cărei origine rămâne necunoscută.

Lingviști și istorici renumiți cred că acesta poate fi descendentul direct al limbii vorbite de locuitorii peșterilor din Altamira, Ekain sau Lascaux. Originile limbii basce datează din neolitic, dar există dovezi că ar putea fi chiar mai vechi. Euskara este numele nativ al limbii basce.

Care este cea mai veche limbă vorbită în Europa?

În prezent, limba bască este vorbită de 37% din poporul basc, deci există aproximativ un milion de euskalduni, un cuvânt basc care înseamnă „vorbitori de bască”, care trăiesc în teritoriile basce de pe ambele părți ale Pirineilor.

Tocmai în această zonă se află cele mai relevante situri paleolitice și au fost găsite cele mai multe arte rupestre din Europa. În plus, această zonă a avut cea mai mare concentrație de bărbați din Europa de Vest în timpul epocii de gheață, fapt important pentru identificarea rădăcinilor lingvistice europene.

„Toate limbile își au originea undeva, uneori nu știm unde. Dar în perioada la care ne referim aici, limba bască a venit de nicăieri; era deja acolo în momentul în care au sosit alte limbi. Basca euskara este cea mai veche limbă din Europa. Restul sunt limbi străine provenite din est, împreună cu popoare puternice care și-au impus modul de a vorbi popoarelor native. […] Euskara este singurul supraviețuitor al unei familii de limbi europene”, susține lingvistul german Theo Vennemann, profesor la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, potrivit Bizkaia Talent.

Limba bască nu are nicio legătură cu nicio altă limbă cunoscută și încă se caută conexiuni cu alte limbi. Deși euskara este o limbă atât de veche, este folosită și astăzi, fiind parte integrantă a societății basce. Instituțiile, afacerile, școlile, casele și populația bască folosesc limba bască în viața de zi cu zi.

Mulți bărbați și femei basci aleg să vorbească euskara, dar sunt utilizatori bilingvi. Vorbesc și limba spaniolă sau limba franceză, dacă locuiesc în nordul Pirineilor. Astfel, vizitatorii care vin în Țara Bascilor au șansa să asculte două limbi diferite, una cu o origine ancestrală unică și alta vorbită în multe țări diferite din întreaga lume.

Unde se află Țara Bascilor?

Țara Bascilor este o comunitate autonomă din Spania situată în nordul Peninsulei Iberice. Acest teritoriu este format din șapte regiuni și teritorii istorice. Capitala Țării Bascilor este Vitoria (în bască Gasteiz).

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot