Zip Code. Ce înseamnă Zip Code?

22.01.2019
Zip Code. Ce înseamnă Zip Code?

Zip Code este unul dintre termenii meniți să dea bătăi de cap celor care își înregistrează datele pe un anumit site sau portal. Totuși, ce înseamnă Zip Code și cum trebuie completat câmpul care cere un asemenea cod?

Ce este Zip Code?

Zip Code sau Codurile Zip este un sistem de coduri poștale folosite pentru prima dată de Serviciul Poștal al Statelor Unite în anul 1963. Termenul ZIP este un acronim pentru Zone Improvement Plan, (Plan de îmbunătățire zonală). Serviciul Poștal al Statelor Unite permite o localizare mult mai precisă a adresei, întrucât fiecare stradă are un cod poștal propriu.

Cu alte cuvinte, Zip Code este corespondentul clasicului Cod Poștal. Germania a fost prima țară cu un sistem de cod poștal la începutul anilor 1960.

Când a fost introdus codul poștal în România?

În țara noastră, primul cod poștal a ajuns în anul 1974, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. La momentul respectiv, fiecărei localități i-a fost atribuit un cod format din patru cifre. Pe data de 1 mai 2003, a intrat în vigoare un nou cod poștal numeric, format din șase cifre, cu scopul de a scurta timpii de operare în serviciile poștale. Astăzi, codificarea se face precis, chiar la nivel de stradă.

Ce înseamnă cifrele din Codul Poștal?

Fiecare cifră din Codul Poștal are o semnificație aparte. Astfel, prima cifră prezintă una din cele zece regiuni poștale în care a fost împărțită România. Cea de-a doua cifră codifică județele componente ale unei regiuni, folosind valori de la 0 la 5. Ultimele patru cifre precizează, din punct de vedere poștal, reședintele de județ, orașele, satele (cu precizarea specifică a comunei), străzile.

AICI poți să verifici toate codurile poștale din România!

Curiozități despre Poșta:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot